23.07.2019 година
Б
илки
Глухарче
Taraxcum officinale Web.
Сем. Сложноцветни - Asteraceae (Compositae)

Описание:

Многогодишно тревисто растение. Листата са събрани във вид на розетка, линейно или продълговато ланцетни, назъбени, пересто разсечени, дялово заострени надолу към дръжката. Цветовете са събрани в съцветие кошничка и имат езичесто венче, оцветено в жълто. Обвивката на кошничката е съставена от зелени листенца, наредени в три редици. Плодовете са дребни, на върха с хвърчилка с дълги трихоми. Цялото растение изпуска бял, млечен сок. Цъфти м. април - август.

Разпространение:

Из влажните ливади и пасища, из храсталаците и край потоците до 2000 м н.в. навсякъде из България.

Употребявана част:

За медицински цели се употребява цялото растение заедно с корените или само корените.

Бране и сушене:

Корените заедно със стръковете се вадят по време на цъфтежа м. април-август. Само корени се вадят през есента м. септември - октомври или през ранната пролет м. март - април преди да е започнал цъфтежът. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Билката има зелен цвят на листата и светлокафяв или тъмнокафяв на корените, които отвътре са жълти, със слаба нехарактерна миризма и нагарчащ вкус.

Действие и употреба:

Билката има жлъчегонно, пикочогонно, противоглистно, успокоително и противоревматично действие. Употребява се при заболяване на черния дроб и жлъчката, възпаление на отделителната система, захарна болест, липса на апетит, хемороиди, газове, малокръвие, атеросклероза.

Външно: За бани при хемороиди и ревматизъм. Млечният сок се използва за мазане на брадавици и мазоли.

Рецепта

1 суп. лъжица от изсушената надземна част се кисне 2 часа в 400 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене. 1 каф. лъжичка ситно нарязани корени се варят 10 мин в 400 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

Внимание! Да не се взема дълго време, появяват се храносмилателни смущения.
24.05.2010 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2019