23.07.2019 година
Б
илки
Дрян
Cornus mas L.
Дрянови – Cornaceae

Описание:

Храст или малко дърво. Листата са елиптични или целокрайни, заострени и белезникави отдолу. Цветовете са жълти, събрани в сенниковидни съцветия с 4 обвивни листчета, двуполови. Чашката е едва забележима, съставена от 4 зъбчета. Венчелистчетата са 4 с 4 тичинки. Плодът е червен, месест и продълговат. Цъфти м. февруари - март.

Разпространение:

Из гори и храсталаци по сухи каменисти склонове до 1300 м н.в. из цяла България.

Употребявана част:

За медицински цели се събърат плодовете на растението.

Бране и сушене:

Плодовете се берат през м. август - октомври. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 80°С. Изсушените дренки са червени или тъмно червени на цвят, без миризма и с кисело сладникав вкус.

Действие и употреба:

Билката действа запичащо, противотемпературно, кръвоспиращо. Употребява се при диария, стомашни и чревни кръвоизливи, треска, дизентерия и като укрепващо средство.

Рецепта

50 г плодове се варят 15 мин в 1 л вода. Отварата се пие вместо вода. 1 каф. лъжичка ситно нарязани кори се варят 10 мин в 300 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.
24.05.2010 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2019