31.01.2023 година
1564339898.swf
Б
олежки
  13175  |   0  
Пиелонефритът – възпаление на бъбречните тъкани
Човек може да се разболее от пиелонефрит буквално във всяка възраст, но по-често боледуват деца до 7 години, при които проблемът е свързан с анатомичните особености на развитието, момичета и жени между 18 и 30 години, при които болестта е свързана с началото на половия живот, с бременност или раждане, както и възрастни мъже, страдащи от аденом на простатната жлеза.

Трябва да се знае, че една от най-честите причини за пиелонефрита е бъбречнокаменната болест и честите бъбречни кризи. Характерното е, че се нарушава изтичането на урината от бъбреците, което дава възможност в нея да се размножават микроорганизми. Развитието на пиелонефрита е подпомогнато и от такива фактори, като ка намаляване на имунитета, захарния диабет и хронични възпалителни заболявания.

Пиелонефритът може да бъде остър и хроничен.

Как се проявява острата форма на болестта?

Тя започва внезапно, температурата рязко се повишава до 39-40 градуса, появява се главоболие, човек чувства слабост, поти се обилно, възможно е да му се повдига и да повръща. Едзновременно с температурата се появяват и болки в кръста, по правило – от едната страна. Тези болки са тъпи, но са с различна интензивност. Ако заболяването се развива на фона на бъбречнокаменната болест, атаката на полинефрита са предшества от бъбречна криза. Уринирането при неусложнената форма на болестта не е нарушено.

Трудно ли се поставя диагнозата?

Извършват се анализи на кръвта и урината, а също и изследвания, които показват общото състояние на пикочните канали- ултразвук и рентген. По принцип не е трудно да се постави точна диагноза на острия пиелонефрит.

Задължително ли е да се постъпи в болница?

Да, болният с остър пиелонефрит обезателно трябва да постъпи в болница. Неусложнената форма се лекува консервативно, като се провежда антибактериална, дезинтоксионна и имуностимулираща терапия. Лечението на пациентите с острата форма на болестта продължава дотогава, докогато от урината напърно изчезнат микробите. Обикновено това става за 2-3 седмици. Ако има гнойни процеси, се налага операция. Към нея се пристъпва и при бъбречнокаменната болест, когато камъкът не може да се изхвърли и се налага да бъде отстранен с хирургична интервенция.

Какво ще стане, ако не се обърнем към лекар?

Когато блолестта не е диагностицирана в нейното начало и не се предприеме съответното лечение, пиелонефритът или става хроничен, или започват гноини процеси, които влошават състоянието на болния, температурата рязко скача от 36 градуса сутринта до 40-41 градуса вечер.

Кои са оплакванията при хроничния пиелонефрит?

Както стана ясно, хроничният пиелонефрит е последица на недоизлекуваната остра форма на болестта, когато е отстранено острото възпаление, но не са напълно унищожени всички възбудители в бъбрека и не е възстановено нормалното уриниране. Хроничният пиелонефрит може постоянно да безпокои болния с тъпи нощни болки в кръста, особено при влажно и хладно време. Отвреме навреме болестта се обостря и се появяват всички признаци на остър процес. Лечението на хроничната форма по принцип не се различава от предприетите мерки при острата форма, но е по-трудно и по-дълго.

Ще имате неприятности, ако загърбите профилактиката

Всъщност тя се свежда до лечение на основното заболяване, което допринася за развитието на пиелонефрита - на първо място: бъбречнокаменна болест и аденомите на простатната жлеза, а също и всички проблеми, свързани с нарушено оттичане на урината от бъбреците.

ВНИМАНИЕ!

Бременните жени, особено с повече от един плод или с по-голям плод и с тесен таз трябва не по-малко от 1 път месечно да правят бактериален анализ на урината и изследване на уродинамиката.
16.06.2010 г. / Димитрина Даневска
Най-четеното в "Болежки"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023