19.05.2022 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  3645  |   0  
Циганчето не обича ниските температури
Импациенсът или циганчето, както е популярно у нас, е едно от любимите и най-широко отглежданите цветя в Европа. Зимно време със саксии от този вид хората украсяват стаите си, a през лятото - балкони, тераси и веранди. У нас се прави постоянно внос на нови сортове и пазарът е наситен.
При всички импациенси стъблата са много крехки и чупливи. Листата са много разнообразни. При вида I. holstii са овално удължени, ярко зелени. При вида I. sultani са с подобна форма, но бледо зелени, за разновидността вариегата - със сребриста периферия. Сега високо се ценят пъстролистните видове I. linearifolia и I. howkeri, наричан още новогвинейски хибрид. При тях листата са силно удължени, с красива златиста ивица по средата. При хибридната форма тя е по-широка и по-ярка. Много обичан и широко разпространен е и видът I. petersюпа, който е с удължени едри листа много тъмно обагрени в червено, понякога достигащо да кадифено кафяво.
Когато в млада възраст прищипвате връхчетата неколкократно, то те се разклоняват силно и придобиват компактна овална форма. При добро гледане такива растения цъфтят така изобилно, че целите са покрити в цветове, та дори листата не се виждат.
За жалост, много често идват неуспехи - листата или цветовете опадат, като растенията може да останат с голи клонки. Причините за това може да са няколко. През зимния период може да се дължи на продължително влияние на ниски температури. В помещенията градусите не трябва да падат под 12, за да цъфтят растенията, скалата не бива да показва по-малко от 15 градуса Ако растенията са нападнати от мана, по тях се образуват петна като посипани с брашно. Появят ли се вируси - листата първо пожълтяват, а след това опадат.

Важни правила

Спазвайте правилото да поливате редовно, без да допускате преовлажняване на почвената смес и без да пръскате листата. Осигурявайте много светлина, но не излагайте растенията на парещо слънце! Ако листата вече са опадали, направете силна резитба. При условие, че спазвате посочените правила, скоро растенията ще се възстановят. За да сте сигурни, че по тях не е останал някой вредител - какъвто е трипсът, напръскайте с разтвор от вода, в която са престояли една нощ няколко цигарени фасове.
13.01.2015 г. / Стойка Жекова
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022