07.12.2019 година
1564339898.swf
Л
ечебни диети
  2372  |   0  
Подбелът лекува кашлицата
Още през март пробиват цветовете на подбела и цъфтят до края на април. Това е многогодишно тревисто растение, което се среща из сенчестите и влажни ронливи места, покрай бреговете на деретата и поточетата, по рововете и насипите из цялата страна. Стъблото му е право, високо до 20 см и покрито с червеникави люспи и разклонено жълтокафяво до виолетово коренище. Стъблото се развива, преди да покарат листата. На върха си то носи жълти цветни кошнички. Най-добре е те да се заготвят през март-април, а листата – през юни-август.
Билката е известна още от времето на Хипократ като отлично средство против кашлица. Използвали го и при лечението на тежки белодробни болести (дори и за лечението на туберкулозата). Освен това подбелът оказва противовъзпалително, потогонно, жлъчегонно действие, възбужда апетита, стимулира секреторната фунгция на жлезите и великолепно затваря рани.
В българската народна медицина освен за белодробни проблеми се употребява и при киселини в стомаха, ревматизъм, кожни обриви. Външно се използва за лапи при циреи и рани от неудобни обувки, от изгоряло, за компреси при възпаление на вените на краката, за компреси при възпаление на очите и червен вятър.
Много важно е правилното събиране и приготвяне на билката. Листата трябва да се отрежат тогава, когато са достътъчно зрели, плътни и сочни, но не и пожълтели. Отрязват се само листата, като бързо се сушат на открито, разположени на тънък пласт върху суха повърхност. Най-въздействащи са лечебните отвари и настойки, приготвени с прясно отрязани листа (по принцип подбелът се съхранява не повече от две години на сухо място в книжни торби).

Полезни рецепти

Билката се използва във вид на отвари, настойки, на пресен сок и просто като листа за лечение на рани. Добавя се и в билкови смеси за усилване на тяхното действие.

При възпаления на стомашно-чревния тракт помага следната отвара:

• 15 г листа се заливат с 200 мл кипяща вода. Отварата се вари 10 мин, после кисне 30 мин и се прецежда. Приема се по 1 с. л. от 3 до 6 пъти дневно.
• Същата отвара може да се използва и при диатеза на деца, но приемът е по 1 ч. л. дневно.

Уникално действие има настойката от листата на подбела:

• Ако 1 с. л. листа се попари с 250 мл кипяща вода, престои 1 час, след което се прецеди и се приема по 1 с. л. 5-6 пъти на ден, ще бъдете свидетели на наистина чудотворно действие. След немного време напълно ще забравите за ларингита, бронхита, бронхоекстазата или абцеса в белите дробове.

А ето още една рецепта за настойка:

• 20 г цветни кошнички се заливат с 1 л вряла вода. Престоява 1 час и се прецежда. Приема се по 100 мл 4 пъти на ден при възпаление на стомаха, червата и за промивка на устата и глътката при възпалителни процеси в тях.

При възпаление на червата настойката се употребява във вид на клизма.
Посочените отвари и настойки са целебни и при кожни възпаления, тумори, язви и рани от различен произход, както и при гнойно заболяване на кожата.

Сокът също помага

• Ако ви мъчи главоболие, стомашно-чревни разстгройства или заболявания на горните дихателни пътища, вземете прясносъбрани листа на подбела, пуснете ги в месомелачката и изтискайте. Полученият сок разредете с вода в равни количества и оставете да кипи 1-2 минути. В продължение на 10 дни вземайте по 1 с. л. 3 пъти дневно след хранене.

Пресният сок много добре помага и при пъпки, за размекване на мазоли и при мазна кожа. Достатъчно е да се листата да се счукат на кашица (или да се смелят в месомелачката) и да се изтискат.
При хрема от сока се капва в носа.
12.02.2017 г. / Димитрина Даневска

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2019