Диетични рецепти » Хипертония » Хипертония

Хипертония:

Ряпа с моркови

Продукти: (за 4 порции) • 1 бяла ряпа • 4-5 моркова • 1 глава лук • 3 с.л. олио • 1 ч.л. смлян кориандър • магданоз, копър • черен пипер • диетична сол Начин на приготвяне: Обелваме ряпата, нарязваме я на кубчета и я задушаваме, докато поомекне, в ма...

Салата от зеле, ябълки и цвекло

Продукти: (за 4 порции) • половин зелка /около 400 г/ • 1 парче червено цвекло /около 100-150 г/ • 2 ябълки • 2 с.л. зехтин • 2 с.л. обелени и изпечени слънчогледови семки • 3-4 стръка пресен естрагон • 50 г течен мед • сокът от 1 лимон • 2 пъпки карамфил ...

Салата от карфиол, моркови и краставици

Продукти: (за 4 порции) • 1 по-малка глава карфиол • 1-2 краставици • 4-5 моркова • 4-5 с.л. зехтин • лимонов сок, копър • диетична сол Начин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го варим в кипяща вода, докато поомекне. Отцеждаме и го оставяме ...

Салата от краставици и тиквички

Продукти: (за 4 порции) • 300 г краставици • 300 г дребни тиквички • 2-3 стръка зелен лук • 3-4 скилидки чесън • 3 с.л.зехтин • 2 с.л. лимонов сок • копър, маточина • диетична сол Начин на приготвяне: Обелваме краставичките и тиквичките и ги нарязвам...

Салата от попарен чесън

Продукти: • 3 връзки пресен чесън • 2 к.ч. оцет • 1 к.ч. олио • 1 ч.л. диетична сол • 1 връзка копър • 500 мл вода Начин на приготвяне: Сипваме солта и оцета във водата и я загряваме до кипене. В приготвената вряща смес сипваме нарязания на парчета чесън...

Салата от прясно зеле с тиква

Продукти: (за 4 порции) • 400 г прясно зеле • 400 г обелена и почистена тиква • 3-4 с.л. царевично олио • 1 щипка захар • магданоз, диетична сол Начин на приготвяне: Нарязваме зелето на тънки ивички, а тиквата настъргваме на едро ренде. Прибавяме зелето, п...

Салата от цвекло, краставици и спанак

Продукти: (за 4 порции) • 1 краставица • 1 глава червено цвекло • 100 г спанак • 2-3 стръка зелен лук • лимонов сок • диетична сол Начин на приготвяне: Обелваме краставицата и я нарязваме на тънки кръгчета. Обелваме цвеклото и го настъргваме на едро ренд...

Скариди с чесън

Продукти: (за 4 порции) • 500 г скариди почистени скариди • 1 глава лук • 5-6 скилидки чесън • 1 червена пиперка • 3 с.л. зехтин • 1 ч.л. сух риган • 1 с.л. ситно нарязан магданоз • черен пипер, диетична сол Начин на приготвяне: Счукваме чесъна с мал...

Студена супа от макарони и краставици

Продукти: (за 4 порции) • 3 краставици • 100 г дребни макарони • 2 ч.ч. обезмаслен пилешки бульон • 2 ч.ч. нискомаслено кисело мляко • 2-3 скилидки чесън • 2 с.л ситно нарязан копър • 2 с.л. ситно нарязан зелен лук • 2 с.л. ситно нарязан магданоз • 2 с.л. си...

Супа от зеле с пиперки

Продукти: (за 6-8 порции) • 300 г прясно зеле • 6 червени пиперки • 1 глава лук • 2 домата • 4 с.л. олио • 4 с.л. ситно нарязани листа от целина • 7-8 ч.ч. вода • 3-4 с.л. кисело мляко • сол Начин на приготвяне: Обелваме лука и доматите и ги нарязв...

Сьомга с моркови

Продукти: (за 4 порции) • 400 г филе от сьомга • 400 г моркови • 1 глава лук • 2 домата • копър, черен пипер • диетична сол Начин на приготвяне: Обелваме доматите и ги нарязваме на кубчета. Сьомгата нарязваме на по-малки парчета, а морковите настъргваме ...

Таратор

Продукти: (за 4 порции) • 500 г краставици • 1 кофичка кисело мляко • 3-4 скилидки чесън • 3-4 ореха • 1 ч.л. оцет • 1 с.л. олио • копър • диетична сол Начин на приготвяне: Обелваме краставиците и ги нарязваме на ситно. Сипваме млякото разбито с малк...

Ябълки в малинов сироп

Продукти: • 6 средно големи ябълки • 150 мл сироп от малини • 70 г краве масло • мента Начин на приготвяне: Обелваме ябълките, очистваме сърцевината и нарязваме на кръгчета. Запържваме ги в гореща мазнина и от двете страни. Слагаме ги в съда за сервира...

назад
Начало