Градина » Калемите да са от южната страна на короната

 Калемите да са от южната страна на короната

С резитбата на овощните дръвчета можете да подберете и калеми за облагородяване. За предпочитане са добре развитите и разположени от южната страна на короната клончета с нормално развити растежни пъпки. Събраните калеми свържете в снопчета и поставете етикет с името на сорта. Имайте предвид, че успехът при присаждането зависи до голяма степен от начина на съхранение на калемите. До момента на присаждането те трябва да запазят свежестта си, да не завяхват, но и да не развият пъпките. Това може да стане само в условията на висока влажност и ниски температури. Може да ги съхраните във влажен пясък на хладно място, например северната страна на постройка, където изкопавате предварително недълбока траншея. Край северните стени температурните колебания не са така големи, както край южните. Малки снопчета калеми може да съхраните и в домашен хладилник, поставени в пластмасови пликчета. Такова съхранение се препоръчва за кратко време до момента на присаждането, а то вече настъпва.

Автор: Тодор Хърсев

Представяме Ви:

Влакнестият шмак издържа на студ

Родината на влакнестия шмак (Rhus typhina) е Източна Америка, но добър прием е намерил и у нас. Желан гост е на градини и паркове, изложени на припек с камениста и бедна почва. Със здравата си коренов...

Преборете зелевата пеперуда без препарати

Сега е периодът, когато започва отглеждане на късното главесто зеле, един от основните зеленчукови видове за нашата страна. През вегетацията му един от най-честите неприятели е голямата зелева пеперуд...

Листата алармират за болести

Губят блясъка и изглеждат безжизнени Вероятната причина е твърде силната светлина, възможно е това да се дължи и на червения паякообразен кърлеж. Дори здравите зелени листа могат да изглеждат изб...

Есенно торене на лозята

Резитбите, а след това и гроздето всяка година извличат огромни количества хранителни вещества от лозата. За да се възстанови и да ражда богато, торенето е просто задължително. Фосфорните, калиевите и...

Начало