Градина » Пащърнак

 Пащърнак

Този зеленчук се отглежда заради кореноплодите, които имат приятния аромат и сладникавия вкус. В домакинството се използва за приготвяне на супи и в други ястия, а в консервната промишленост за производство на месни и рибни консерви.

Биологически особености

Пащърнакът (Pastinaca sativa L.) е двугодишно растение от семейство Сенникоцветни (Umbeliferae). През първата година образува месест кореноплод и листна розетка.
Кореновата система се състои от централен корен и странични разклонения, които проникват на сравнително голяма дълбочина. Централният корен образува кореноплод, който може да бъде в зависимост от сорта вретеновиден, конусовиден или закръглен.
Цветоносното стъбло нормално се развива на втората година, но при неблагоприятни условия (гъсто разположение на растенията, продължително засушаване) много растения стрелкуват още първата година.
Семената са дребни и губят бързо кълняемостта си – за 1-2 години.

Изисквания към климатичните и почвените условия

Пащърнакът е много студоустойчиво растение. Пониците понасят значителни понижения на температурата, а и възрастните растения издържат на по-слаби зимни студове.
Към влагата в почвата и въздуха изискванията му са големи, но по-скромни отколкото на моркова.
Към почвата изискванията на пащърнака са също по-скромни. Може да се отглежда на всякакви почви, стига те да са достатъчно дълбоки и добре разработени. Не понася високите подпочвени води. Изискванията му към торенето не са по-различни от изискванията на моркова.

Начин на отглеждане

Пащърнакът се отглежда без предварително произведен разсад.
Семената се засяват по-рано напролет, щом стане възможно да се работи на открито. Въпреки голямата студоустойчивост, не се препоръчва да се засяват наесен, защото много растения развиват цветоносно стъбло още първата година. Семената никнат бавно – за 2-3 седмици. Може да се засеят разпръснато и по-късно растенията да се проредят. Най-добри резултати дава редовата сеитба на разстояние 25-30 см между редовете. За 10 кв. метра стигат 5-6 г семена. В реда растенията се прореждат на 8-15 см, в зависимост от сортовите особености.
Грижите за пащърнака не се различават от грижите за моркова.
Кореноплодите се прибират така, както и морковите. От 1 кв. м може да се добият 2-4 кг доброкачествени кореноплоди.

Автор: Тома Христов

Представяме Ви:

Заредете парника с гориво

В парниковия трап на обикновения едноскатен парник се поставя пресен оборски тор. Той е своеобразно гориво за затопляне на младите зеленчукови растения през студените зимни дни и нощи. Пресният, непре...

Аглаонема за тъмните ъгли на стаята

Аглаонемата (Aglaonema) е род вечнозелени треви и полухрасти от семейство Змиярникови. Аглаонемата е роднина на дифенбахията и затова много прилича на нея, като се отличава само по по-тънките си листа...

Как да съхраняваме семената

Съдът, в който се насипват зеленчуковите семена, се запълва не повече от две трети от обема. На етикет се отбелязва културата и сортът, годината на производството им и кълняемостта им. За да понижите ...

Зелен фасул виси на низи

Най-често от зеления фасул се правят консерви в буркани. Но понякога се оказва, че нещо не е както трябва и зимнината вместо в тенджерата отива в боклука. Фризерът е другият по-удобен начин за съхране...

Начало