Много хора събират употребената вода за миене на ръце и съдове от дворната чешма и поливат с нея. Някои пък пръскат почвата и растенията с вода, в която има веро, за да се отърват от неприятели.
В недоимъка на ресурси за напояване обяснимо е да се прибягва до отпадъчна вода за напояване. Трябва обаче да се има предвид, че системната употреба на такива води води до повишаване на концентрацията на солите в почвата. Ако годината е нормална, валежите и дъждовните води периодично промиват обработения почвен слой и не е толкова страшно. Но ако времето е сухо, концентрацията се повишава до вредни за растенията граници. Тогава след поливане те, вместо да се ободряват, все повече проявяват признаци на изсъхване. Сами си направете извода колко вредно е това.
Защо пръскаме срешу вредители с веро?
Не е препоръчително да се пръска почвата срещу вредители със сапунени разтвори. По отношение на растенията обаче проблемът е съвсем различен. Има видове с восъчен налеп по листата и стъблата. Когато се пръска лук, праз, зеле, разтворът се оттича веднага и препаратите не може да се задържат върху листа и да подействат ефективно. Това налага в разтвора срещу инсекти или гъбни болести да се прибавя сапун или веро, което подобрява прилепването към растенията. Така препаратът установява контакт с вредителя, срещу който се борите, и го унищожава.
Зелето е зеленчукът, който присъства целогодишно на българската трапеза – прясно или преработено. Рано напролет първо се появяват засадените преди зимата зелки. Последни са късните, които ще редим в к...
Чемширът се отглежда с търпение, защото е бавнорастящ, но живее до 700 години. Не е взискателен към почвите - колкото и да са бедни и лишени от влага, но изисква въздушна влага. Среща се както на прип...
Наши читатели се оплакаха, че по дюлите наблюдават изгорели листа и даже завръзи. По описанието може би става дума за заболяването огнен пригор. Тази опасна болест се проявява напролет по време на ц...
Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...