Градина » Подгответе дръвчето за присаждане

 Подгответе дръвчето за присаждане

Определените за преприсаждане овощни дървета трябва да бъдат подготвени. За целта предварително се прави подходяща резитба в короната. В хармонично изградените задачата е лесна: под формата на условна пирамида по централното стъбло се прерязват скелетните клони отдолу нагоре, следвайки естествената проекция на старата корона. При семковите овошки освен водач се оставят три скелетни клона. При всички костилкови и по-старите семкови дървета е по-добре да се изберат 4 скелетни клона, така ще се запълни предоставеното пространство за короната. Останалите подобни клони се изрязват с трион.
Тук овощарите също могат да бъдат затруднени - каква част от досегашната корона ще се съкращава. Преценката започва от най-слабо развития скелетен клон и по него се прерязват останалите клони с ъгъл на отреза около 60 градуса спрямо оста на стъблото, между двата клона се получава ъгъл 120 градуса спрямо съкратения водач. Клоните се изрязват с 10-15 см по-високо от предполагаемото място за присаждане. Вторият пререз се прави 5-6 см под първия и така няма опасност от разцепване на клона. След това с остър нож или косер (завана) се изрязва частта, където ще стане присаждането. Клонът или клонката се подготвя за облагородяване на разцеп, под кора или по друг начин. Височината на пререзите на клоните, скелетните разклонения и клонките може да се избере в три варианта: по-ниски, по-високи и много високи.

Златните правила:

• Подготвените части за присаждане да имат добро сокодвижение, т.е. лесно да се отделя кората.
• Присадниците да са свежи, потопени във вода и в никакъв случай да не са били на въздух.
• Пролетните ветрове силно изсушават калемите и в долната им част може да се получат въздушни възглавнички в капилярите, които после ще пречат водата да преминава от клоните към присадниците.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Колко и какви семена ще ви трябват

Това е началото, въпросът, от чийто отговор се тръгва към желания успех от отглеждането на зеленчуците в градината. Когато сте решили какво ще засявате и сте избрали и сорта, остава да решите колко се...

Хубавата анасонлийка е двойно препечена

Веднага трябва да се изварят ферментиралите плодови каши. Ако се забавите много, е вероятно да вкиснат или да плесенясат, а алкохолът ще излети. Обикновеното алкохолно съдържание на този материал е 3-...

Бяло вино от червено грозде

Приятен нежен, фин и лек вкус, забележителен аромат и красив светло златистожълт цвят със зелен оттенък. Познахте, нали? По това белите вина категорично се отличават от червените. За да се направи оба...

Зелени подправки на прозореца

Магданоз и копър може да си отглеждате през зимата в няколко саксийки сред цветята на подходящо място в жилището. Ако започнете от началото на септември и засявате по някоя и друга саксия на етапи до ...

Начало