Градина » Подгответе дръвчето за присаждане

 Подгответе дръвчето за присаждане

Определените за преприсаждане овощни дървета трябва да бъдат подготвени. За целта предварително се прави подходяща резитба в короната. В хармонично изградените задачата е лесна: под формата на условна пирамида по централното стъбло се прерязват скелетните клони отдолу нагоре, следвайки естествената проекция на старата корона. При семковите овошки освен водач се оставят три скелетни клона. При всички костилкови и по-старите семкови дървета е по-добре да се изберат 4 скелетни клона, така ще се запълни предоставеното пространство за короната. Останалите подобни клони се изрязват с трион.
Тук овощарите също могат да бъдат затруднени - каква част от досегашната корона ще се съкращава. Преценката започва от най-слабо развития скелетен клон и по него се прерязват останалите клони с ъгъл на отреза около 60 градуса спрямо оста на стъблото, между двата клона се получава ъгъл 120 градуса спрямо съкратения водач. Клоните се изрязват с 10-15 см по-високо от предполагаемото място за присаждане. Вторият пререз се прави 5-6 см под първия и така няма опасност от разцепване на клона. След това с остър нож или косер (завана) се изрязва частта, където ще стане присаждането. Клонът или клонката се подготвя за облагородяване на разцеп, под кора или по друг начин. Височината на пререзите на клоните, скелетните разклонения и клонките може да се избере в три варианта: по-ниски, по-високи и много високи.

Златните правила:

• Подготвените части за присаждане да имат добро сокодвижение, т.е. лесно да се отделя кората.
• Присадниците да са свежи, потопени във вода и в никакъв случай да не са били на въздух.
• Пролетните ветрове силно изсушават калемите и в долната им част може да се получат въздушни възглавнички в капилярите, които после ще пречат водата да преминава от клоните към присадниците.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Избавете се от зелевата пеперуда

Сега е периодът, когато започва отглеждане на късното главесто зеле, един от основните зеленчукови видове за нашата страна. През вегетацията му един от най-честите неприятели е голямата зелева пеперуд...

Приберете брюкселското зеле

Зелчетата на брюкселското зеле се прибират от октомври, та чак до студовете. В южните райони на страната - и през зимата. В промръзналите зелчета се увеличава съдържанието на захари, подобрява се и вк...

От много дъжд почвата се вкислява

Повечето зеленчукови растения и полезните микроорганизми се развиват при слабокисела или неутрална реакция на почвата – рН да е в границите 6.5-7.0. Киселата среда е по-благоприятна за гъбите, слабо к...

Как да намалим метиловия алкохол в ракията

Метиловият алкохол (метанол, карбинол, дървесен спирт) се получава при алкохолната ферментация на гроздови и плодови каши. В спиртните напитки той произхожда от пектиновите вещества вследствие на тяхн...

Начало