Градина » Подгответе дръвчето за присаждане

 Подгответе дръвчето за присаждане

Определените за преприсаждане овощни дървета трябва да бъдат подготвени. За целта предварително се прави подходяща резитба в короната. В хармонично изградените задачата е лесна: под формата на условна пирамида по централното стъбло се прерязват скелетните клони отдолу нагоре, следвайки естествената проекция на старата корона. При семковите овошки освен водач се оставят три скелетни клона. При всички костилкови и по-старите семкови дървета е по-добре да се изберат 4 скелетни клона, така ще се запълни предоставеното пространство за короната. Останалите подобни клони се изрязват с трион.
Тук овощарите също могат да бъдат затруднени - каква част от досегашната корона ще се съкращава. Преценката започва от най-слабо развития скелетен клон и по него се прерязват останалите клони с ъгъл на отреза около 60 градуса спрямо оста на стъблото, между двата клона се получава ъгъл 120 градуса спрямо съкратения водач. Клоните се изрязват с 10-15 см по-високо от предполагаемото място за присаждане. Вторият пререз се прави 5-6 см под първия и така няма опасност от разцепване на клона. След това с остър нож или косер (завана) се изрязва частта, където ще стане присаждането. Клонът или клонката се подготвя за облагородяване на разцеп, под кора или по друг начин. Височината на пререзите на клоните, скелетните разклонения и клонките може да се избере в три варианта: по-ниски, по-високи и много високи.

Златните правила:

• Подготвените части за присаждане да имат добро сокодвижение, т.е. лесно да се отделя кората.
• Присадниците да са свежи, потопени във вода и в никакъв случай да не са били на въздух.
• Пролетните ветрове силно изсушават калемите и в долната им част може да се получат въздушни възглавнички в капилярите, които после ще пречат водата да преминава от клоните към присадниците.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как да приготвим шербет за растенията?

Много читатели се обръщат към редакцията с въпроса как се приготвя шербет и какви са неговите съставки. Тук ще намерите отговор на този важен за производството въпрос. Всяко земеделско домакинство ...

Ревенът издържа на студ, расте и между дървета

Многогодишното тревисто растение е с мощна коренова система и едри листа с дълги, месести дръжки. За храна се използват дръжките, които съдържат до 30 мг% витамин С, доста захари, ябълчена, оксалова и...

Баклата от зима се не плаши

Баклата е отколешен зеленчук, кйто напоследък сякаш излиза от употреба. Отбягвана от крупните производители, тя представлява кулинарен интерес на много любители, още повече, че се отличава с голяма хр...

Подгответе мястото за новите фиданки

Овощните дървета се отглеждат на едно и също място в продължение на 20 и повече години. Основната маса от корените се разполага на дълбочина 20-60 см, което затруднява снабдяването с хранителни вещест...

Начало