Много е важно при производството на лук за глави да определите времето за прибирането му, защото то е свързано с последващото добро съхраняване. Растенията сами ще ви покажат, че времето е настъпило. Началото на този процес се характеризира с пожълтяване на краищата на листата, а около 12-15 дни след това лъжливото стъбло омеква, листната маса поляга на земята и изсъхва.
Когато този процес е на лице, трябва да приберете главите. Следете синоптичната прогноза и изберете продължително хубаво и сухо време. Извадете главите ръчно - чрез изскубване. При по-тежки и сбити почви използвайте мотичка в градините и нож-скоба в нивите, с който се прерязва кореновата система.
Извадените глави обезателно трябва да се просушат за около седмица. Затова ги наредете на земята в редици. След просушаването изрежете стъблото заедно с листата на 4-5 см над шийките. Следва сортиране на луковиците – подберете само здравите глави, без механични повреди и болести. Едва тогава наредете главите в щайги и ги съхранявайте в сухи помещения с ниска положителна температура. Следете влажността в помещението, тъй като при висока влажност на въздуха луковиците започват да загниват.
Артишокът е предимно любителска зеленчукова култура за нашата страна, въпреки че би могъл да се чувства добре в градините ни. Отглеждан е и много ценен още от древните народи на Египет и Рим, а по-къс...
Овощните дръвчета оформят короните си в продължение на няколко години. Овощарят се намесва главно по време на зимната резитба, но и през лятото има какво да прави. Сега, през юни, ако има филизи по ...
Нолината е интересна най-вече с формата на ствола, която е бутилкообразна и е един вид резервоар за влага през сухите периоди. В естествената си среда нолината е необикновено дърво, достигащо на височ...
Цветното зеле за късно есенно производство се засажда до към средата на юли. При късно разсаждане в години със студена есен много от растенията не образуват глави. Между растенията в реда се оставят 4...