В началото на май се пристъпва към закаляване на разсада на патладжаните, т. е. те се "привикват" към външния въздух. Когато температурата се повиши над 15 градуса, растенията се изнасят на открито и се оставят на слънце. Тази достатъчно трудоемка работа оправдава напълно вложените усилия. При пресаждането на постоянно място такива закалени растения по-бързо се адаптират и по-малко боледуват.
В първите дни на май се подхранва: 10-15 г амониева селитра и 10-15 г калиев сулфат на 10 л вода. След подхранването разсадът се полива обилно с вода, като се отмиват остатъците от торовете, попаднали върху растенията. Разсадът се полива внимателно, не бива да се мокрят листата.
През третата десетдневка на май за втори път се подхранва с комплексни торове: 25-30 г на 10 л вода.
Успоредно с това трябва да се подготвя мястото за засаждане на патладжаните. Дебелината на насипния слой да бъде не по-малка от 15 см. Патладжаните обичат рохкавите, плодородни почви. Почвата се разрохква, подравнява. Схемата за засаждане може да бъде достатъчно свободна - 60x40 см. Патладжаните трябва да бъдат добре осветени, само тогава те се чувстват комфортно.
Когато започнете да засаждате ягодите, първо внимателно огледайте дали е здрав разсадът. Най-опасният неприятел е ягодовият акар, който потиска развитието на растенията и в резултат добивът силно нама...
Дините и пъпешите се съхраняват в закрито помещение, наредени на лавици на един или два реда с опашките нагоре, така че плодовете да не се докосват. Температурата на съхранение трябва да е не по-висок...
Предварително трябва да се знае, че от 100 кг черничеви плодове могат да се получат около 70 л вино. Необходими са добре узрели черници, независимо дали са бели или черни, смачкват се в съд. Понеже съ...
Въпреки че цъфтящо каланхое може да се да се купи по всяко време на годината, най-ефектни са растенията, които цъфтят в естественото за тях време - през зимата. Родът Каланхое обединява около 200 вид...