Градина » Малки хитринки запазват зеленчуците

 Малки хитринки запазват зеленчуците

• Ще съхраните по-дълго време тиквички или краставици, ако ги сложите в пластмасови торбички или емайлирани съдове и ги държите на най-долната лавица на хладилника, без да ги покривате с капак.
• За да не плесенясват краставиците, засолени в открит съд, поставете отгоре нарязани късчета хрян.
• Солените краставички ще бъдат по-вкусни и ще издържат по-дълго, ако прибавите към маринатата малко горчица.
• Доматите и чушките се запазват по-дълго, ако са сложени в кошница, закачена в затъмнено проветриво помещение.
• Зелените краставици могат да се запазят свежи няколко дни, ако държите ¾ от опашките им потопени във вода. Водата трябва да се сменя всеки ден.
• Маслините имат по-приятен вкус, ако ги съхранявате в растително масло, към което сте добавили нарязан магданоз и парченце лимон. Преди да сложете маслините в буркана, добре е да ги попарите с топла вода, за да изглеждат по-красиви.
• За да съхранете по-дълго киселото зеле, прехвърлете в стъклени буркани и го залейте с растително масло, така че да се получи два пръста пласт над повърхността на зелето.
• За по-дълго съхранение на картофи се препоръчва да купувате от късните сортове. Наредете ги в дървени или картонени кутии с отвори и ги съхранявайте в сухо помещение при температура 3-5 градуса.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Нужен е контрол над лозовите корени

Ако сте си засадили някоя и друга лозичка, сега е време да се намесите в оформянето на корените им. Нормално върху новозасадените лозички се оформя купчинка от почва. В случай че се образува почвена...

Запазете зелето здраво

Главестото зеле е богато на витамини и има ценни лечебни качества. През зимните месеци то е основна храна на нашия народ. Освен за приготвяне на туршии (цели глави или рязано), през последните години ...

Тикви растат и в сухи градини

След засяването на готварските тиквички идва редът на едроплодните. Те може да бъдат обикновени или пък мускатни (цигулки). Изискват богати, рохкави и влагоемни почви, обилно наторени с оборски тор. Н...

Запознайте се със сибирския лук

Рязанецът (Allium schoenoprasum L.) е многогодишно луковично растение, образуващо гъсти туфи от тънки листа и цветоносни стъбла с нежни красиви съцветия. Расте и се развива непрекъснато да късна есен....

Начало