Градина » Санхеция

 Санхеция
Sanchezia

Този ефектен оранжериен храст може да се отглежда като стайно растение, ако му осигурите висока влажност на въздуха. Поставете саксията върху вана с камъчета и често пулверизирайте листата. Жълтите цветове са в изправени съцветия, разположени над листата. Ефектни са, но големите (до 30 см) листа с жълти или кремави жилки са още по-впечатляващи. Подрязвайте всяка пролет.
С. нобилис (С. специоза) е по-голяма, но не толкова популярна роднина на афеландра сквароза . Храстът достига височина около 90 см, а цъфти в началото на лятото.

Тайни на успеха

Температура: Умерено топло – минимална 15°С през зимата.
Светлина: Ярко осветено място; предпазвайте от пряката слънчева светлина през лятото.
Вода: Почвата трябва да е непрекъснато влажна; през зимата намалете поливането.
Влажност на въздуха: Използвайте вана с камъчета; често пулверизирайте листата.
Пресаждане: Напролет, всяка година.
Размножаване: Направете стъблени резници през лятото; използвайте стимулатор за вкореняване и осигурете топлина на субстрата.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Идва време да засеете кученцата

Антиринумът, известен още и като кученца, е многогодишно растение, чиято родина е Средиземноморието. Има изправени стебла, с овални или ланцетни листа, прости или кичести цветове, събрани в многостран...

Дойде време за късните корнишони

В почти всяка градина се отглеждат краставици за салата или за туршия. За да се развиват добре растенията обаче, стопанинът трябва да познава техните изисквания и да ги осигурява навреме. Краставиците...

Коколобата расте на влажна почва

Коколобата (Coccoloba uvifera) е много ефектен листнодекоративен вид, който в последните години се настани и у нас. Растенията произхождат от Южна Флорида и Антилските острови, където се оформят като ...

Кога и как да оберем винените сортовe

От момента на прибиране на гроздето много зависи качеството на виното. Затова е задължително дни преди гроздобера да се проверява натрупването на захарите. Вземат се средни проби на всеки 5-6 дни от о...

Начало