Градина » Миниатюрните рози се садят през март

 Миниатюрните рози се садят през март

Розите, които се отглеждат в саксии, изискват повече грижи, но тяхната стихия е създаването на неповторима обстановка в жилището. При засаждането им трябва да съобразите големината на саксията със сорта, който ще поставите в нея. Важно условие е и използването на подходяща почвена смес. Тя трябва да е богата на хранителни вещества и леко пропусклива. Препоръчват се различни рецепти, но една от най-сполучливите е от 4 части чимовка, 4 части добре разложен оборски тор, 2 части листовка и 2 части пясък. Много добре се отразява на растенията и включването на малко костено брашно и растителна пепел.
Пролеттта е най-подходящият срок за засаждане, но това може да се направи и през есента. Коренчетата предварително се подрязват, а надземната част се оставя на 3-4 пъпки. Над отворчето на саксията поставете дренаж, а след това - 1-2 см пласт от пясък и чак след това почвената смес. Около коренчетата притъпчете добре. Оставете около 2 см до върха на саксията свободни. Веднага полейте.
През летния сезон цъфтелите в стаите саксии можете да изнасяте в градини или на балкони. В този случай е добре да ги вкопавате в сандъчета с пясък. Той трябва винаги да е влажен. Така саксиите се предпазват от излишно пренагряване и растенията не страдат.
По време на цъфтеж растенията се подхранват два-три пъти с минерални торове - азотни, фосфорни и калиеви общо по 2 г, разтворени в 1 л вода. Наесен, след като листата окапят, поливането постепенно се намалява. Така растенията се подготвят да преминат през задължителния период на почивка, който могат да прекарат на открито. Но ако любителите предпочитат розите им да започнат да цъфтят през зимно-пролетния сезон, те трябва да внесат саксиите в стаите в желания срок и да започнат да ги поливат, като количеството на водата се повишава постепенно.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Есенно торене на лозята

Резитбите, а след това и гроздето всяка година извличат огромни количества хранителни вещества от лозата. За да се възстанови и да ражда богато, торенето е просто задължително. Фосфорните, калиевите и...

Ароматният бъз – предшественик на знойното лято

Нацъфтелият ароматен и полезен за здравето бъз сега ни радва и с предупреждението, че настъпва знойното лято. Даже и най-мрачните и дъждовни дни не могат да затъмнят блясъка на слънчево жълто-белите ц...

И вие можете да отгледате кивано

Киваното (Cucumis metuliferus) е близък роднина на краставиците и на пъпешите. Произхожда от семейство Тиквови. Този екзотичен плод идва далечна Африка, където се среща в диво състояние в пустинните и...

Изсушете си зелен фасул за зимата

Най-често от зеления фасул се правят консерви в буркани. Но понякога се оказва, че нещо не е както трябва и зимнината вместо в тенджерата отива в боклука. Фризерът е другият по-удобен начин за съхране...

Начало