Градина » Пиракантата е идеална за жив плет

 Пиракантата е идеална за жив плет

Колкото красив, толкова непристъпен и бодлив храст е пираканта кокцинеа (Pyracantha coccinea). На височина достига 2- 3 м. Листата му са с елипсовидна форма, ситно назъбени по края, кожести, неопадливи, на цвят тъмнозелени . Цъфти през май и събраните в щитчета цветчета, бледорозови на цвят, са едва забележими. Красотата на този храст проличава от ранна есен до падането на сланите, когато узряват плодовете. Оранжеви или червени на цвят, те се открояват отдалеч и кичат храста чак до края на месец ноември. В градината храстът е много подходящ за ограда, заради непристъпността, която осигуряват острите бодли по клонките. Можем да го включим в жива ограда върху каменисти места с бедна почва, защото е непридирчив и расте навсякъде, стига да е на припек. Освен това е и много студоустойчив – издържа на температура до -20 градуса, без да измръзне. Понася подстригване и оформяне с овощарска ножица.
В края на ноември, дори в началото на декември се събират семената. Те са дребни и веднага се сеят, като се отстранява месестата част. Ако се оставят до пролетта, изискват специална подготовка във влажен пясък.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Боровинки в дворната градина

През последните години интересът към боровинката нарастна, защото плодовете и са богати на въглехидрати, органични киселини (лимонена и ябълчна) и пектинови вещества. Значителни са количествата на ви...

Можете да отгледате праз и без разсад

Традиционното отглеждане на праз лук от нашия народ е чрез разсад. Това е трудоемък процес, който може да бъде избегнат, ако семената се засяват директно на определената добре обработена за целта площ...

Паламидата се събужда през февруари

Паламидата спада към биологичната група на кореновоиздънковите плевели, които са изключително упорити. Те се размножават както със семена, така и чрез спящи пъпки, които се образуват по корените им. Г...

Не разваляйте вкуса на картофите

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...

Начало