Градина » Засейте монардата на влажно място

 Засейте монардата на влажно място

Монардата е рядко красиво многогодишно растение от сем. Устоцветни. Познати са 15 вида. Всички в почвата образуват мощно коренище. Най-често използваната монарда дидима развива слабо розклоняващи се, четириръбести стъбла, които достигат около 80 см височина. Те са богато осеяни с удължено яйцевидни листа, със заострен връх. Периферията им е фино назъбена. Съдържат етерични масла, благодарение на което издават много приятен аромат.
Монардата цъфти през юли и август. Оригиналните тесни и дълги цветове са събрани по двайсетина във връхни съцветия. Всички те елегантно са обхванати от долната страна от прицветни листа, носещи баграта на цветовете. Най-често тя е червена, както при сорта Кембрич скарлет. При сортовете Адам, Везни, Парад и др. тя е в различни нюанси на розавото. Водолей и Облак са обагрени в люляково. Снежна кралица е нежно бяла.
В нашата страна монардата намира добри условия за развитие. Тя предпочита влажни, полусенчести места, а почвите да са богати на хранителни вещества. Имайте предвид, че ако мястото е слънчево, растенията ще останат малко по-ниски, но за сметка на това листата са много по-богати на етерични масла. При тези условия се налага да поливате по-често.
Късно наесен стъблата загиват, затова ги изрязвайте. Напролет туфата се разраства, като отстрани се появяват нови стъбла. Тава е най-подходящият момент за размножаване на растенията. Разделяйте коренищата с остър нож. Засаждайте на разстояния поне 50 х 50 см. При желание, може да отглеждате монардата в големи саксии подредени на балкони или тераси.
Освен красиво монардата е и много полезно растение. Листата й може да се използват най-рационално като билка или подправка. Доказано е антисептичното им действие. Използват се за лечение на болно гърло, гловоболие, болки в жлъчката. Съдържащите се в тях флавоноиди стимилират сърдечната дейност. Използвайте свежите листа в салати – до два листа за порция, нарязани много на ситно. По време на цъфтежа обирайти и изсушавайте листата на сянка. От тях се приготвя прекрасен чай, известен като „пенсилвански” или „бергамотов”. Освен горещ, той е много приятен и като студена напитка. Изсушените листа са отлична подправка за супи и различни ястия.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Червеният пипер има много врагове

Няколко вида молци са изкушени от червения пипер. Молецът по сушените плодове, който напада също ядки, зърно, семена, хлебни изделия, сушени билки силно вреди на подправката. Дребната пеперуда е оцвет...

Изберете място за сливова градина

При преценяването на едно място дали е подходящо за създаване на сливова градина първоначално трябва да се ориентираме по наличността и състоянието на някои диви сливови овошки, които растат наблизо. ...

Отгледайте си мечи лук

Левурдата (Allium ursinum) е позната у нас и като мечи лук или див чесън. Това е многогодишно луковично растение от сем. Лукови. В почвата образуват тясна около 1 см, но висока 5-6 см луковица. От не...

Антуриумът се нуждае от топлина и влага

Антуриумът е едно от най-интересните и красиви растения в стаята. Впечатляващи са цветовете му. Впрочем истинските му цветове са дребни, жълти, наподобяващи свещички. Това, което буди възхищение, е пр...

Начало