21.05.2019 година
Ц
ветна градина
  433  |   0  
Сложете дросерата в дървена кошница
Този интересен вид произхожда от семейство Droseraceae, а името на растението идва от гръцката дума drosera - роса, поради блестящите капки по листата, които приличат на утринна роса.
Дросерата е храстовидна лиана, която води епифитен начин на живот в топлите и влажни джунгли на Тихия и Индийския океан. Насекомите, от които си набавя необходимите питателни вещества - предимно малки мухи и комари, се привличат от нектара, който съдържа, и попадат в лепкавия му сок. Растението изкусно затваря капана си и хваща своята жертва с видоизменените си листа във форма на капачета. Покрива я със слуз и след като я смеле, листът отново се отваря. Най-доброто местоположение отглеждането на този месояден вид е слънчево, светло място със свеж въздух. През зимата подходящата температура за неговото развитие е от 5 до 10 градуса.
Поливайте го само с мека вода, а почвата поддържайте постоянно влажна. Може да го подхранвате с подобрител за цъфтящи растения. Най-ефектно ще изглежда, ако го засадите във висяща дървена кошница и го поставите до прозореца. Цъфти с нежни бели метличести съцветия.
Размножаването става със семена, засадени във влажен торф, при висока влажност на въздуха.

Къде се среща

Само 3 от 80-те вида растения на семейство Droseraceae растат в Европа. Останалите са разпространени в Австралия и Нова Зеландия. Това са многогодишни растения с прикоренова розетка, покрити с чувствителни жлезисти власинки, които хващат насекомото.
Срещат се и няколко африкански и австралийски култури, но с тях се занимават основно специалисти. Отглеждането им е трудно, защото са необходими едновременно топлина и висока влажност.
17.07.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2019