Градина » Как се размножава аронията?

 Как се размножава аронията?

Аронията може да си прихванете чрез семена, зелени и зрели резници, коренови издънки и присаждане. В практиката най-често се използва семенното размножаване. Производството на посадъчен материал чрез вкореняване на зелени резници изисква култивационни съоръжения. Размножаването чрез коренови издънки се използва за преместване на растения на ново място.
Семенното размножаване на аронията е основен начин, понеже се наследяват биологичните качества на изходните растения. За целта отбраните плодове се накисват във вода за едно-две денонощия, след което семената се отделят от плодовата каша. Те изискват продължителна стратификация - от 90 до 120 дни. Смесват се с влажен пясък или дървени стърготини в съотношение 1:4 и се поставят в тензухени торбички, които се нареждат в сандъчета. Сандъчетата престояват в мазе или хладилник с температура от 0 до 4 градуса в продължение на 3-4 месеца. Пясъкът (стърготините) се поддържа влажен.
Три-четири дни преди засяването семената престояват при стайна температура. Стратифи-цираните семена се засяват в края на март или април в лехи или сандъчета в подходяща почвена смес - една част торф, две части почва и една част оборски тор. След това се мулчират с 0,5-1 см торф.
Семеначетата се пикират във фаза четвърти-пети лист на разстояние 5-6 см едно от друго. Поради бавния растеж през първата година растенията не успяват да се развият достатъчно и не достигат необходимите размери. През втората година се пререждат рано през пролетта на разстояние 10 см едно от друго. При добри грижи през есента се получават стандартни вкоренени растения,
За декоративни цели аронията може да се размножава и чрез присаждане. За целта се използва подложка от офика. По този начин се формират малки дръвчета.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Наторете зелето

При производството на зеле най-голямо стопанско значение има късното полско производство. То задоволява нуждите на населението за прясна консумация и за консервиране. Главестото зеле е взискателно към...

Как се прави ракия от вкиснало вино

Ако съхранявате вино и през летните месеци, може да усетите в него лека кисела жилка. Условията да започне оцетно-кисела ферментация във виното са няколко. Съхранението му в непълна бъчва създава конт...

Дойде време за късния карфиол

Една градина е истинска, ако в нея може да се откъсне от всеки вид зеленчук. Това е полезно за домакинята, но радва и окото. Не става дума за традиционните зеленчуци, които сме свикнали да виждаме в д...

Влакнестият шмак издържа на студ

Родината на влакнестия шмак (Rhus typhina) е Източна Америка, но добър прием е намерил и у нас. Желан гост е на градини и паркове, изложени на припек с камениста и бедна почва. Със здравата си коренов...

Начало