13.04.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2593  |   0  
За чубрица специална леха не е нужна
Ще я използвате прясна или изсушена, а ще се радвате и на приятния й аромат, който разлива през лятото в градината. Смята се, че този аромат предпазва нея и другите зеленчуци от разни листни въшки и акари. Така че няма да сгрешите, ако я отгледате.
Когато дойде времето й за засаждане, разсад може да си купите. Но решите ли сами да си го отгледате, март е времето за засяване на семената – по-рано на юг и по-късно на север. За малките нужди на домакинството разсада може да отгледате в сандъче с торопочвена смес, настанено в неотопляемо помещение. Нищо не пречи да направите и лехичка в двора, но ще трябва да я покривате с полиетиленово платно, отначало два слоя, после един, по-късно само през нощта и накрая и без него. Семената разпръснете рядко и ги покрийте с 1-1,5 см пласт торопочвена смес. Разсадът ще бъде готов през април, когато се засаждат и други зеленчуци – домати, пипер, патладжан.
Не е нужно да и отделяте самостоятелна площ. Засадете отделните растения по напоителните вади, в редовете или край лехите на другите зеленчуци. Гледайте само да бъдат добре огрявани от слънцето. Така ще натрупат повече аромат. Когато цъфтят, изрежете ги до корена и ги изсушете на сянка, ако искате да си имате тази традиционна подправка цялата зима като собствено производство.
03.03.2013 г. / Величка Христова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021