21.10.2020 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2281  |   0  
Карфиолът за зимнина е много капризен
Цветното зеле е много взискателно към мястото на което се отглежда. Подходящи са добре аерираните, дълбоки, влагоемни, глинесто-песъкливи почви с неутрална или близка до нея почвена реакция.
Карфиолът за късно есенно производство се засажда се към 20-25 юли. Между растенията в реда се оставят 45-50 см /250-300стръкове са достатъчни на 100кв.м площ/. При късно засаждане в години със студена есен много от растенията не образуват глави. Веднага след разсаждането се полива с течаща вода. За да е добро прихващането 3-4 дни по-късно отново се полива.

Изисквания

Карфиолът има големи претенции към хранителния режим. Особени изисквания има към азотното и калиевото хранене. Проведените изследвания в нашата страна показаха, че за1000 кг продукция са необходими: 3.0 кг азот,1.0 кг фосфор и 2.8 кг калий. Средно за 100 кв.м площ трябват 6.0-7.5 кг амониева селитра,2.5-3.0 кг суперфосфат и 2.5-3.0 кг калиев сулфат или калиев хлорид.
Органичното торене е особено необходимо при леки, песъкливи почви, и ако предшественикът не е торен с оборски тор, достатъчни са 400-500 кг/100 кв.м. Тогава азотът, фосфорът и калият могат да се намалят с 25-30%.

Грижи

Почвата с посевът трябва да се поддържа винаги рохкава и чиста от плевели. Окопава се по-плитко, тъй като корените на карфиола не са дълбоки и могат да се повредят. Първото окопаване е много важно и не бива да се отлага, защото то създава начални условия за по-бързия растеж на цветното зеле. Прави се веднага след прихващането, когато се забележи растеж на листата - около 10-12 дни след разсаждането. Вегетационният връх на заритите растения се освобождава от притискащата почва. През вегетацията посевът се подхранва с азотни торове. Те са дават на 2-3 пъти в равни дози -1.5-2.0 кг/100 кв.м амониева селитра. Първото подхранване може да е с първото окопаване, второто –около 20-25дни по-късно. Както всички зелеви култури, и карфиолът реагира добре на листното подхранване. Прави се по време между двете почвени подхранвания, дозата е 25 мл листен тор на 100 кв.м.
Този зеленчук натрупва по-големи количества нитрати, когато се прекалява с азотното подхранване. Но има и други неблагополучия: силно се разраства листната маса. Образуването на глави пък се забавя, те прорастват със зелени листенца, образува се кухина в кочана на главата, което влошава външният вид на продукцията.
Много ефективно е да се направят едно –две подхранвания с размит в поливната вода пресен оборски тор – около 200 кг / 100 кв.м. Добре е това „шербетуване” да се направи през първата половина на август, а към края на месеца - да се повтори. Оборският тор внесен по този начин дава на растенията не само необходимите хранителни вещества, но и мулчира почвената повърхност, запазва я от бързо просушаване и от образуването на почвена кора.
Понякога , когато рН е висока /почвата е алкална /, се налага внасяне на микроелемента бор. Тогава се тори с боракс, не повече от 200 г/100 кв.м.

Много обича водата

От цялото семейство Зелеви карфиолът е най-влаголюбив през цялата вегетация.Не бива да се засушава даже и по времето на рязането на главите. При ниска почвена и въздушна влажност растежът на листните розетки се забавя и главите остават с ниско качество. За него е оптимална 80% почвена влажност от пределната полска влагоемност и относителна въздушна влажност над 85%. През август и септември посевът от цветно зеле изобщо не бива да се засушава. Това гарантира образуването на качествени глави. Обикновено се полива един път седмично, но при по-лека почва и при по-високи температури – и два пъти. Освежаването на растенията чрез оросяване с маркуч или дъждуване е много полезно, комбинира се с напояването с течаща вода. Карфиолът трябва да се полива особено интензивно, когато се формират и нарастват главите. След всеки една-две поливки почвата трябва да се разрохква. Уплътняването влошава проветряването й, а към това растението е много чувствително.
25.07.2013 г. / Лили Петрова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020