13.12.2019 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  1955  |   0  
Искате ли да берете суперранни репички
Това може да постигнете, като ги отгледате под закрилата на полиетиленов тунел. Ще трябва само да използвате благоприятни за работа в двора дни, каквито не са рядкост през втората половина на февруари. Оформете леха с равна повърхност на закътано място в двора. Ширината й от 1 - 1,2 м е удобна за работа, а дължината и е различни, според желаното количество на реколтата.
Маркирайте редовете на леховата повърхност с помощта на маркир през 5 см. Ако нямате маркир, може да използвате ръба на летва или върха на подходяща пръчка. Семената разпръснете по възможност равномерно по очертаните редове. Постарайте се да засеете не повече от 4-5 г семена на квадратен метър. Можете да ги покриете с 1- 1,5 см пласт рохка почва, но за предпочитане е да използвате разложен и пресят оборски тор или торопочвена смеска. След това изградете върху лехата полиетиленовия тунел.
До поникването, което настъпва след 4-6 дни, не се проветрява, но след това се налага всеки ден платното да се повдига повече или по-малко първо от двата края на тунела, а по късно и по дължината му. Целта е да се поддържа температура, не по-висока от 18-20 градуса в слънчеви дни. Поддържайте и умерена влажност на почвата. Важно е да не пропуснете поливането, когато започне образуването на кореноплодите. Само при слабо развитие на растенията в началото, може да подхраните с 20-25 г на квадратен метър амониева селитра
След около 35-45 дни ще можете да извадите първите репички. Добивът от квадратен метър е толкова, колкото да си купите 25-30 връзки от пазара с по 10 стандартни репички във връзка.
12.02.2015 г. / Величка Христова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2019