12.08.2020 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  8324  |   0  
Искате ли да берете едри домати?
Старите, опитни градинари отдавна практикуват два агротехнически прийома при отглеждане на високостъблени домати за получаване на по-ранни, едри и качествени плодове. Това сa премахване на колтуците и прекършване на върха на растенията.
През вегетацията на високостъблените домати в пазвите на листата се образуват странични леторасти, наричани в практиката колтуци. Най-бързо и силно израстват тези леторасти, разположени непосредстевно под съцветията. Ако не се премахнат своевременно, те ще отнемат на растенията хранителните вещества и влагата, ще сгъстят насажденията и ще отслабят растежа на основните плододаващи филизи. Това ще доведе до забавяне плододаването и намаляване на добива. Затова колтуците се премахват редовно, когато са достигнали 4-5 см дължина. Препоръчително е да не се образуват големи рани по стъблото, които могат да се инфектират. Практически колтученето се извършва рано сутрин един път на 10 дни, като колтуците се накланят с ръка надолу и леко се отчупват. През денонощието предшестващо колтученето доматовите растения не се поливат, та листната маса да не е наситена с влага и по-слабо да се травмират растенията.
За да се получи по-ранна продукция от високостъблените сортове домати и се отгледат по-едри и качествени плодове на много места в страната се прибягва до прекършване върха на растенията след като са образували четвърти или пети завръз. Изчаква се да образуват два листа над завръза и тогава се извършва прекършването.
Прекършване върха на растенията при някои сортове високостъблени домати става в различни фази. Така например при сорта Идеал върхът се прекършва по-късно – след 7-8 съцветие, а при късните сортове това става над четвъртото съцветие.
Нискостъблените сортове домати не се прекършват, защото стъблото при тях само се задънва.
10.06.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020