Старите, опитни градинари отдавна практикуват два агротехнически прийома при отглеждане на високостъблени домати за получаване на по-ранни, едри и качествени плодове. Това сa премахване на колтуците и прекършване на върха на растенията.
През вегетацията на високостъблените домати в пазвите на листата се образуват странични леторасти, наричани в практиката колтуци. Най-бързо и силно израстват тези леторасти, разположени непосредстевно под съцветията. Ако не се премахнат своевременно, те ще отнемат на растенията хранителните вещества и влагата, ще сгъстят насажденията и ще отслабят растежа на основните плододаващи филизи. Това ще доведе до забавяне плододаването и намаляване на добива. Затова колтуците се премахват редовно, когато са достигнали 4-5 см дължина. Препоръчително е да не се образуват големи рани по стъблото, които могат да се инфектират. Практически колтученето се извършва рано сутрин един път на 10 дни, като колтуците се накланят с ръка надолу и леко се отчупват. През денонощието предшестващо колтученето доматовите растения не се поливат, та листната маса да не е наситена с влага и по-слабо да се травмират растенията.
За да се получи по-ранна продукция от високостъблените сортове домати и се отгледат по-едри и качествени плодове на много места в страната се прибягва до прекършване върха на растенията след като са образували четвърти или пети завръз. Изчаква се да образуват два листа над завръза и тогава се извършва прекършването.
Прекършване върха на растенията при някои сортове високостъблени домати става в различни фази. Така например при сорта Идеал върхът се прекършва по-късно – след 7-8 съцветие, а при късните сортове това става над четвъртото съцветие.
Нискостъблените сортове домати не се прекършват, защото стъблото при тях само се задънва.
Оранжерията е задължителен атрибут почти на всяка градина. Зеленчуците, отгледани в нея, винаги служат за добро допълнение на трапезата. Когато няма възможност да разположите оранжерията по правилата,...
Червеното цвекло отнема влагата на картофите, затова слагайте ред от единия вид кореноплоди, после - от другия. Две седмици до изваждането на картофите листната маса се маха. Така по-добре ще узреят к...
Салатите, които все още са навън или са засети в оранжериите, могат да се разболеят от бактериоза. Причинява я бактерия, която се намира в почвата или в оборския тор. Има две форми на проявление. При ...
Отглеждам аспержи от 4 години. Те са зелени. Интересувам се на каква дълбочина трябва да се засаждат? Трябва ли да се загрибват? Кога трябва да се тори? Кога трябва да се реже листната маса? Може ли д...