Градина » Аспержите са ценен деликатес

 Аспержите са ценен деликатес

Отглеждам аспержи от 4 години. Те са зелени. Интересувам се на каква дълбочина трябва да се засаждат? Трябва ли да се загрибват? Кога трябва да се тори? Кога трябва да се реже листната маса? Може ли да използваме тези аспержи и да ги преместим на ново място?- пита Милена Петрова от Русе
Отговаря Лили Тодорова


Аспержите са многогодишно храстовидно растение, което има мощно развито коренище, което се състои от дебели, бели, корени и много нишковидни коренчета. В горния край на дебелите корени са разположени пъпки. От тях през пролетта се образуват месести стъбла. Те в почвата са били, сочни, крехки, дебели 1.2-2см. Излезли на повърхността загрубяват, разклоняват се силно и стигат на височина до 1.5-2м. сочнитемлади стъбла, които се наричат „свещи” и заради тях се отглеждат аспаржите са богати на белтъчини, въглехидрати и витамини. Този зеленчук не е традиционен за нашата страна. Отглеждането му не е никак лесно и е в продължение на няколко години.

Видове

В зависимост от предпочитанията на потребителите могат да се отглеждат били, зелени или виолетови аспержи. Белите аспержи никога не виждат слънчеви лъчи. При тях свещите растат в отсъствие на светлина . За да се осигури това над гнездата, в които са засадени се оформят купчинки пръст или слама с цел да се забави тяхното показване над почвената повърхност. Техният вкус е по-мек , по-крехки са в сравнение със зелените аспержи. Зелените аспержи са по-ароматни. Те дължат зеленият си цвят и аромата си на хлорофила . Отглеждат се на равни открити терени. Те са с тънки дълги стъбла и растат и се развиват над земята.През последните години напазара се появиха виолетови аспержи, които имат по-високо захарно съдържание и силно изразен плодов вкус. Виолетови аспержи растат в траншеи, но преди беритбата трабва да се изложат за кратко време на слънчева светлина , която активизира синьо-виолетовото оцветяване.
При правилно отглеждане животът на аспержата е 12-15години.

Размножават се с разсад

Семената се засяват към края на април на открити лехи или в студени парници редово при разстояние 25-30 см между редовете.Кълнят дълго –от 2 до 6 седмици след засяването им. Рътенето на семената може да ускори покълването им. За целта те се накисват във вода с температура 25-30°С за около 3-5дни. Водата трябва да се сменя всеки ден. След това се поставят във влажни платнини торбички, покриват се и се съхраняват в помещение при стайна температура, след което се засяват.Младия разсад изисква редовно поливане, подхранване чрез шербетувани и плевене. След като растенията достигнат 7-10см височина, трябва да се проредят в редовете на 8-10см едно от друго. До есента растенията образуват добре развито коренище и няколко стъбла. През октомври стъблата се изрязват на 3-4см над почвата, лехата се прекопава и разсадът презимува до пролетта, покрит с оборски тор или слама. Най-добри добиви могат да се получат при засаждането на едногодишен разсад.

Засаждат се през пролетта

Засаждането на разсада на постоянно място се извърша рано през следващата пролет на добре подготвено място. През есента мястото се наторява като се разхвърлят 5-6кг оборски тор, 20-30 г калиев и 40-50 г суперфосфат на квадратен метър. Мястото се изорава на дълбочина 35-50см. Тако приготвената леха зимува и напролет се изравнява,култивира дълбоко и набраздява. Преди самото разсаждане се правят тесни ленти с ширина 40см, те се редуват с други широки 80см. Почвата от тесните ленти се изкопава на дълбочина около 40см и се натрупва върху съседните широки ленти. В канавката се насипва угнил оборски тор и се накопава с мотика на 10-15см.Избират се подходящи за засаждане растения, които имат дебели месести бели корени с ясно оформени 3-4 пъпки. Те се засаждат средата на канавката на 40-50см едно от друго и се покриват с 4-6см почва.

Стъблата се режат след второто лято

През есента на втората и третата година трябва да се изрежат пожълтелите стъблата на височина 8-10см. Периодът на беритбата при аспержите е от 4 до 8 седмици в зависимост от възрастта на растенията и условията на тяхното отглеждане. На четвъртата година аспержите започват да образуват свещи. През първата година почвата се окопава някълко пъти, като растенията постоянно се загърлят, докато браздите се запълнят и повърхностно се изравнят. През втората година се окопават междуредията. Евентуално появилите се свещи се отстраняват. Рано напролет на третата година почвата от междуредията се натрупва на 35см високи и 40см широки тирове върху растенията в тях растат избелените млади стъбла - свещите. Аспержите се берат нормално едва на четвъртата година. Ако това стане по-рано добивите през следващите години ще намалеят, но ако това стане през първата година след засаждането се предизвиква образуването на повече пъпки в коренищата. След прибирането на свещите до края на май растенията се разкриват и продължават вегетацията си до есента. Тогава пожълтелите и засъхнали стъбла се изрязват на 10-15см височина над повърхността и се изнасят от парцела. В студените райони това се прави през пролетта.Всяка есен се разхвърля презвиденото количество органичен и минерален тор / 10-15г калиев сулфат,и амониева селитра, 15-20г суперфосфат и 4-5 кг оборски тор на кв.м/ и се заорава.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Помогнете на цитрусовите да цъфнат

Ремонтантността е една от характерните особености на цитрусовите култури, тъй като на един екземпляр едновременно може да има пъпки, цветове, млади завръзи и презрели плодове. Най-много и най-ценни пл...

Засадете ранните картофи

Още през май-юни може да имате ранни картофи в градината. През този период те са много търсени на пазара и за тях се получават високи цени, което не е без значение за по-едрите производители. Но има ...

Компост се прави и в тристранна призма

Един от най-ефективните методи за производство на компост е използването на тристранна мрежеста призма. Това лесно за изработка съоръжение се състои от метална мрежа и три тръби, забити в земята. В хо...

Запазете по-дълго листното цвекло

Манголдът или както го наричат листно цвекло е много полезен зеленчук. За храна се използват листните петури, а дебелите листни дръжки се употребяват сварени както цветното зеле или свещите на аспержи...

Начало