Градина » Филизенето не е за пренебрегване

 Филизенето не е за пренебрегване

То представлява пълното премахване на млади леторасти, които в ранна възраст се наричат филизи. Оттам и името на тази резитбена операция. Извършва се докато филизите са крехки с пръсти. Ако вдървесинеят, ще се наложи употребата на остро ножче или ножица.
С филизенето се премахват израстващите на неподходящи места леторасти. Това често са онези, които пречат на близко разположените до леторасти, които овощарят желае да запази и да подпомогне развитието им. С тази операция задължително се премахват често израстващите в основата на възрастните дръвчета силни леторасти, известни като лакомци. Такива лакомци могат да израстват и в короната на дръвчетата, когато се възбуждат към растеж спящи пъпки след силна резитба или изрязване на цели клони. Когато нуждата налага, един или два лакомника може да бъдат запазени с цел да дадат началото на нови клони, които да запълнят празни места в короната.
Изключително важно е филизенето при младите овощни дръвчета, чии то корони са в процес на формиране. В такива случаи първата грижа е да се премахне филизът, който конкурира водача при короните с водач. Отстраняват се също и конкурентите на продължителите на скелетните клони, както и онези филизи, които растат навътре в короната или в друга нежелана посока.
С отстраняването на излишните филизи хранителните сокове се насочват към останалите и тяхното развитие протича нормално. Осигурява се и по-добро огряване във вътрешността на короната.

Автор: Невена Христова

Представяме Ви:

Изсушете си чушки и домати

Зеленчуците ще се запазят по-дълго време, ако ги изсушите. Избират се добре узрели червени пиперки, измиват се и се нанизват през дръжката на конец или канап. Всяка чушка се продупчва до дръжката, за ...

Искате ли да берете едри домати?

Старите, опитни градинари отдавна практикуват два агротехнически прийома при отглеждане на високостъблени домати за получаване на по-ранни, едри и качествени плодове. Това сa премахване на колтуците и...

Кладницата е най-лесна за култивиране

Прочутият гъбар Владимир Куц пред recepty.bg - Г-н Куц, казват, че кладницата е най-вкусната гъба, но много хора не я познават добре. Разкажете нещо повече за тази гъба. - Опитните гъбари см...

Засейте ряпата в точния момент

Ряпата не понася високите летни температури и дългия ден. Поради това не се засява през пролетта, когато денят нараства и стълбчето в термометъра се покачва все по-нагоре й по-нагоре. От друга страна ...

Начало