Градина » Лятна резитба на малините

 Лятна резитба на малините

Много са любителите малинари, които посягат към ножицата едва напролет и то толкова, колкото да изрежат изсъхналите леторасти. Може би от страх да не премахнат някой, който ще им даде плод. А може би, и това е по-вярното, от незнание. Добрият добив и високото качество се постигат с правилна резитба и то главно през лятото, веднага след прибирането на плодовете.
Далите плод леторасти са вече ненужни. Те постепенно отмират, но през това време пречат за нормалното развитие на новите издънки, които трябва да заложат плод за идната година. Освен това са убежище за причинителите на болести и на неприятелите. Ето защо веднага след беритбата смело и напълно изрежете до почвената повърхност, без да оставяте, всички дали плод леторасти. Премахнете и слабо развиващите се, а също и тези, които растат нагъсто, така че между останалите да има поне 10 см разстояние. С ножицата или при окопаването изрежете и растящите в междуредието. Така останалите издънки ще се развиват по-активно. Това прореждане се извършва на няколко пъти до есента, когато се оставят повече издънки.
Напролет, при набъбването на пъпките, когато могат да се видят повредите от зимните студове, прореждането на леторастите продължава.
Върховете на малиновите леторасти често не узряват и измръзват през зимата. Затова през пролетта тези части се изрязват до здрава тъкан. Но и когато не са измръзнали, е добре да се отрежат до около 20 см от върха, защото дават недоброкачествени плодове.
На линеен метър трябва да има от 10 до 20, но не и повече добре развити летораста. Така ще поддържате непрекъсната лента, широка до 30-40 см, ако сте възприели лентовото отглеждане. При гнездовото на отделните храсти ще оставите по около 10 от най-добре развитите издънки, следете разстоянието между тях да е 10-20 сантиметра. Резитбата, наред с плитката обработка на почвата е много важна за залагането на плодни пъпки.
В младите малинови насаждения на втората година след засаждането не бива да се оставят повече от 2 - 3 издънки за плододаване.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Сейте вече краставиците

Краставицата е топлолюбиво растение и семената започват да поникват при температура 15-20°С. Затова сеитбата на открито може да се извърши, когато температурата на почвата на дълбочина 15 см, трайно с...

Зелето в избата не е в безопасност

Повреди по зелето по време на съхранението могат да причинят някои болести, които пренесени със заразени глави, продължават да се развиват и да заразяват здравите. Такива са: Бяло гниене – започва ...

Вируси тормозят вишни и череши

• Некротичните пръстеновидни петна по черешата могат да причинят от 25 до 50 % загуби. Заболяването се проявява чрез дребни, деформирани, хлоротични и нек-ротични пръстени. Хлоротичните пръстеновидни ...

Късното зеле има нужда от подхранване

При производството на зеле най-голямо стопанско значение има късното полско производство. То задоволява нуждите на населението за прясна консумация и за консервиране. Главестото зеле е взискателно към...

Начало