Градина » Кои са най-ранните сортове грозде?

 Кои са най-ранните сортове грозде?

Гроздето на раннозреещите сортове лози е готово за консумация от 10 август до началото на септември. Като ранозреещи се отглеждат следните десертни сортове лози:
- Кардинал - американски сорт с голям грозд, с едро до много едро сферично зърно, кожицата е тъмночервена до синьо-черна. Консистенцията на зърното е хрупкава, с лек мискетов аромат при пълна зрелост. Гроздето узрява в средата на август. Сортът е склонен към изресяване при неблагоприятни метерологични условия, в резултат на което се получават рехави гроздове с неизравнени зърна. При прищипване върха на летораста преди цъфтежа на лозите се подобрява вкусът на гроздето. Сортът е чувствителен на ниски температури. Подходящ е за отглеждане при формировка Мозер и резитба с чепове.
- Марица - български сорт. Узрява около средата на август, с голям, рехав грозд, едро продълговато зърно, със средно дебела кожица, оцветена тъмно синьо. Консистенцията е хрупкава, с хармоничен вкус и слаб мискетов аромат. Сортът не е устойчив на мана и оидиум. Гроздето не се пука след узряването. Подходящ е за отглеждане при формировка стъблен Гюйо.
- Мир - български сорт. Узрява в средата на август, със средно голям грозд, с едро елипсовидно зърно. Кожицата е средно дебела, тъмночервена до синьо-черна, покрита е с восъчен налеп. Вкусът е хармоничен, топящ се, със слаб ванилен аромат. Гроздето е практически устойчиво на сиво гниене. Подходящ е за асмовидно отглеждане и формировка стъблен Гюйо.
- Брестовица - български сорт. Узрява през втората половина на август. Гроздът е средно голям, с много едро зърно с продълговато-цилиндрична форма. Кожицата му е дебела, еластична, жълтозелена до кехлибареножълта. Консистенцията е сочна, с приятен лек мискетов аромат. Сортът е склонен към изресяване, не е устойчив на оидиум и ниски температури. Подходящ е за отглеждане при формировки стъблен Гюйо, Омбрела и за асмовидно отглеждане.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Пазете михелията от вятъра

Mихелията (Michelia champaca) е сред най-красивите растения от семейство Магнолиеви. Цветовете й се използват при направата на един от най-скъпите парфюми Joy. Необикновено ароматните оранжеви цветове...

Бъдете внимателни с присадените дръвчета

На първо място, трябва да следите дали се появяват издънки под мястото на присаждане, които бързо и обилно могат да се развият. Те трябва задължително да се премахват, иначе могат да угнетят културния...

Не бързайте с брането на мушмулите

Мушмулата е последният плод, който се прибира от овощната градина. Беритбената зрялост трудно се установява по външни признаци. Един от показателите е отделянето на плода от клонката. Мушмулата, както...

Време е да сеете арпаджика

Обикновено през втората половина на февруари – началото на март започва сеитбата на лук за арпаджик. Колкото по-късно през пролетта се направи това, толкова по-малки са добивите. Със затоплянето на в...

Начало