Градина » Как се правят нискостъблените градини

 Как се правят нискостъблените градини

Тенденцията в съвременното овощарство е по възможност формирането на корони с по-малки размери, особено на височина. Височината и общите размери на короните зависят от растежните особености на видовете и сортовете, но решаващо влияние в това отношение оказва типа на подложката. Върху височината на короната влияние оказва и височината на стъблото, което се определя с първата резитба след засаждането. Подложките, получени от семена индуцират по-силен растеж и при тях се получават корони с по-големи размери.
Овощарската наука е открила и в практиката масово се прилагат т.нар. вегетативни (клонови) подложки, които оказват много по-слаб растеж. Такива подложки са получени при повечето овощни видове, но най-широко се прилагат при ябълката и донякъде при крушата. При ябълката те са разпределени в три групи: слаборастящи, умеренорастящи и по-силнорастящи. Най-широко се използват слаборастящите - М9, М26, М27 и умеренорастящите - ММ104, ММ109, ММ111 и др. Върху тях се формира т.нар. вретеновидна корона. При крушата по-слаборастящи са дюлевите подложки.

Резитби за оформяне на короната

Вретеното трябва да има добре развит централен клон (водач). В основата му се формират 3-4 по-силни полускелетни части (рамена), а по-нагоре се оформя къса обрастваща дървесина, размерът на която постепенно намалява към върха. Стъблото е около 40-50 см, а общата височина на короната е около 2,5 - 4 м. Диаметърът в най-широката основна част е около 1,5 - 2,5 м. Това позволява да се засаждат много по-голям брой дръвчета на единица площ и получаването на много по-високи добиви.
Новозасадените дръвчета се съкращават много слабо - до 90-100 см.. Ако върху тях има предивременни клонки, премахват се само тези върху стъблото, а останалите не се третират с никакви резитби. От тях ще се формират някои от основните рамена.
През следващите 2-3 години резитбите са много слаби. Всяка година се избира по една клонка за продължител на водача, като тя трябва да бъде по-слаба и леко наведена, за да се избегне силният растеж към върха. Премахват се клонките върху стъблото и единични по-силни клонки конкуренти на централния клон.
Към края на формирането, когато растежът отслабне и плододаването се увеличи, в продължение на 2-3 години короната се оформя окончателно. Премахват се по-силните клонки във връхната част на короната и някои по-слаби разклонения в основата. Накрая се извършва ограничаваща резитба, като централния клон се съкращава до стара дървесина над някоя по-слаба и наведено растяща клонка, а основните рамена - на 1/2 от вътрередовото разстояние. По този начин в реда се оформя една непрекъсната овощна стена на.

Резитби за плододаване

Поради слабите подложки, обилното и редовно плододаване растежните процеси при тази корона бързо намаляват, плододаващата дървесина застарява и това се отразява върху качеството на плодовете и дълголетието. Това налага силни резитби за плододаване, като всяка година се извършва просветляване и подмладяване. Силно застарелите клонки се премахват, ако в близост до тях има по-млада клонка или се съкращават. Премахват се или се съкращават и увисналите под тежеста на плодовете клонки. Прореждането и съкращаването трябва да бъде по-силно във връхната част на короната. В смесените любителски овощни градини тази корона трябва да се формира в самостоятелни редове, в най-южната част или покрай алеи и огради,
Основните предимства на описаната корона и типове насаждения са следните: плододаването започва много рано (2-та - З-та година), ежегодно се полунават високи и качествени добиви, обслужването по отношение на резитбите, растителната защита, беритбите и др. е икономически много по-изгодно и ефективно. Това са плодовете, които напоследък наблюдаваме по нашите магазини, с поставени етикети на всеки плод.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Японската мушмула вече връзва

Вечнозеленото растение от семейство розоцветни е интересен декоративен храст, който краси градините по Черноморското ни крайбрежие. Там ще го срещнете в много вилни парцели и в парковете. Японската му...

Зимното пръскане стартира през януари

Зимното пръскане на овошките се прави срещу неприятели, които зимуват по кората, по пъпките и по клонките. При него се унищожават яйцата на червения овощен акар, яйцата на листните въшки, зимуващите л...

Сейте вече краставиците

Краставицата е топлолюбиво растение и семената започват да поникват при температура 15-20°С. Затова сеитбата на открито може да се извърши, когато температурата на почвата на дълбочина 15 см, трайно с...

Останалите по дърветата плодове разнасят зарази

Те са мъртви, мумифицирани, негодни за нищо, но са източник на заразата от болестта монилия. Тя пък се проявява като ранно кафяво гниене от цъфтежа до узряването на плодовете на прасковите, сливите, ч...

Начало