Градина » Разсадете средно ранния патладжан

 Разсадете средно ранния патладжан

От средата на май започва разсаждането на средно ранния патладжан. Кореновата система на патладжана е особено чувствителна към топлинния, водния и хранителния режим на почвата, затова се избират запазени от ветровете места, с топли, рохкави и богати почви. Патладжанът обича светлината и слънчевото греене и не понася засенчване. Сравнително късното засаждане позволява преди това на същото място да бъдат отглеждани ранни зеленчуци.
Избраната парцелка трябва да бъде подготвена и наторена още през есента. Преди засаждането, почвата се почиства добре, прекопава, бранува и се оформят лехите, ако не са направени през есента. За малки площи, отглеждането е в редове с разстояния между тях 70 см и 30-40 см между растенията. Може да бъде и в двуредови ленти по схемата 100+60/35 см. Разсадът трябва да бъде във фаза 3-ти 4-ти лист, с къси междувъзлия и дължина на стъблото не повече от 20-25 см. Преди изнасянето му се полива обилно с вода. Въпреки че времето през май вече е топло, се разсажда от южната или източната страна на тира, със садило за непикирания разсад или в ямки ако е пикиран. Не трябва да се засажда дълбоко в дъното на браздата, тъй като там все още студено и отдолу се хвърлят 1-2 лопати прегорял оборски тор. Засипват се с пръст малко по-високо от колкото в разсадната леха и веднага се поливат внимателно с канчеСлед 5-6 дни, ако има пропаднали растения, се подсаждат и отново се полива. След това се извършва и първото окопаване. С първите две окопавания се прави загърляне.
Грижите през вегетацията са окопаване (5-7 пъти), редовно поливане, почистване на плевената растителност и борба с появилите се болести и неприятели. Броят на поливките се определя от почвения тип и климатичните особености. Високите денонощни температури, съчетани с ниска въздушна и почвена влажност може да доведат до окапване на цветовете.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как се прави ракия от вкиснало вино

Ако съхранявате вино и през летните месеци, може да усетите в него лека кисела жилка. Условията да започне оцетно-кисела ферментация във виното са няколко. Съхранението му в непълна бъчва създава конт...

С калий ще приберете по-богата и по-вкусна реколта

Дойде времето, когато печките ще забумтят в къщите, където няма парно отопление. Фамилното огнище, което през зимата ще гори с дърва и други растителни отпадъци, може да произведе около 200 кг растите...

Подгответе се да засеете захарната царевица

Много добрите вкусови качества и голямата хранителност на захарната царевица я правят една от най-разпространените и предпочитани култури. Отглежда се заради семената, които имат значителна калорична ...

Защо ми боледува мушкатото?

Имам близо 20 саксии с мушкато. Част от тях тази година зарових в земята, както се препоръчва в някои статии, а други оставих на повърхността. Листата на заровените обаче започнаха да жълтеят, макар и...

Начало