Градина » Отгледайте си сладки картофи

 Отгледайте си сладки картофи

Бататът (Ipomea Batatas L.), известен у нас още под името сладък картоф, произхожда от тропическите райони на Америка. У нас се отглежда ограничено в Ивайловградско, Петричко, Санданско. Това е многогодишно растение, което образува силно надебелени грудки. Богати са на въглехидрати и по своя химичен състав са близки до картофите, но в тях преобладава захарозата, на която се дължи подчертано сладкият вкус на грудките. Консумират се печени, варени или приготвени в различни продукти. Запечени, те имат вкус на много сладка тиква и на кестен. Зелената им маса е отличен фураж.

Засадете на открито и слънчево място

Бататът е много топлолюбиво растение с дълъг вегетационен период. Развива се добре при температура над 20°С. Към влагата на почвата е малко взискателен, но трябва да се напоява. Обича леките, богати, структурни почви. Откритите слънчеви места са предпочитани. За торене се използва полуразложен оборски тор, а от минералните торове най-вече калиевият.
Отглежда се чрез предварително произведен разсад, около 6 седмици преди засаждането му на постоянно място. Грудките се поставят в топли парници на пясъчно легло, без да се допират, покриват се с пясък и се поливат. Оптималната температура за прорастване на вегетативните пъпки е 30 , а за развитие на разсада 22-24°С. Около 2 седмици след поставяне на грудките в парниците израстват издънки, които се откъсват и пикират в топъл парник на разстояние 5 х 5 см. От една грудка се получават средно 25 растения. Пикираният разсад се засажда към средата на май по бразди на разстояние 80 на 30 см. Непосредствено след засаждането растенията се поливат. Грижите през вегетацията се състоят в окопаване, докато стелещите се стъбла не покрият почвата, и поливане.

Кога да приберем

Реколтата се прибира през октомври, но преди падане на първите слани. Стъблата се изрязват и използват за фураж. Грудките се изваждат чрез подриване, като се пазят от нараняване. Поставят се в сухи и топли помещения при температура 26-34ºС да просъхнат. Съхраняват се в суха ситна слама, без допиране при температура 10ºС и висока влажност. При добри условия се запазват до 5 месеца.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Синият мак обича прохладата

Синият или тибетският мак се нарича още меконопсис бетоницифолия (Meconopsis betonicifolia). Родината на това многогодишно растение от семейство Макови са планинските райони на Тибет и Западен Китай, ...

Погрижете се за оранжерията

Зеленчуците, отгледани в стъклени оранжерии страдат от много болести и неприятели. Разбира се може да ограничите нападенията, но още от есента помислете за това. * Отстранете растителните остатъци ...

Как се размножават клематисите?

Тази изящна лиана е желана красавица за всеки български двор. Природата е сътворила над 250 вида, а човекът ги е кръстосвал така, че е произвел невъобразимо разнообразие от форми. Така например клемат...

Как да променим наклона на клоните

Клонките остават най-здраво прикрепени към ствола и неговия продължител, когато излизат под ъгъл 45 градуса. Ако е по-малък, в мястото на свързването, където се е образувал ъгълът, не се образува дост...

Начало