Градина » От прекалена влага салатите заболяват

 От прекалена влага салатите заболяват

Салатите, които все още са навън или са засети в оранжериите, могат да се разболеят от бактериоза. Причинява я бактерия, която се намира в почвата или в оборския тор. Има две форми на проявление. При едната листата и стъблата увяхват и загиват. При другата - върху жилките на листата и по стъблата се появяват дребни воднисти вдлъбнати петна. Може да загине и целият лист. Бактерията заразява отслабналите растения, които растат при по-ниска температура, при малко светлина и прекалена влага. Щом забележите признаците на заразата, намалете влажността и ако отглеждате салатките в оранжерия, повишете температурата.
Ако обаче петната са хлоротични и закръглени, това е мана. Когато влажността е по-голяма от долната страна на листата се образува рехав бял спорообразуващ налеп. Петната прегарят. Те се появяват и по стъблата. Гъбата, която причинява заболяването, се намира в растителните остатъци. Заразата се разпространява силно при голяма влага. Щом се появи, трябва да унищожите първите заразени листа.
Срещу маната пръскайте с алиет флаш – 30 г при карантинен срок 4 дни, ридомил голд МЦ38ВГ – 25 г при карантинен срок 20 дни или дитан М-45 – 20 г при карантинен срок 20 дни. Дозите са за 10 литра вода.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Сега е моментът да размножите хлорофитума

Класическите видове хлорофитуми образуват дълги филизи - ластуни, на които се появяват първо цветове, а след това миниатюрни детки с коренчета. За размножаване е достатъчно да посадите две такива детк...

Дойде време за тиквичките

Готварската тиквичка у нас се отглежда за ранно и средноранно полско производство. За ранните зеленчуци трябва да произведете разсад. За получаване на добра реколта е важно правилно да се подбере мяст...

Резитбата на малините започва посред лято

С повечето плодни дървета и храсти не е така. При малината се извършва веднага след прибирането на плодовете. Налагат я биологичните особености на малината. Изключение правят ремонтантните (два пъти ...

Баклата от зима се не плаши

Баклата е отколешен зеленчук, кйто напоследък сякаш излиза от употреба. Отбягвана от крупните производители, тя представлява кулинарен интерес на много любители, още повече, че се отличава с голяма хр...

Начало