Градина » Окопайте пипера

 Окопайте пипера

С окопаването се разрушава почвената кора, унищожават се плевелите и се създават условия за добро проветряване и затопляне на почвата. Това е особено важно в началото на развитието на растенията, когато са малки и не могат да се засенчват. Първото окопаване се извършва след втората поливка, щом почвата изпръхне. То се прави внимателно, за да не се разкъса кореновата система, която е разположена в повърхностния почвен слой. Пиперът дава високи добиви на дълбоки, топли, влагоемни, пропускливи с градинска структура и богати на хранителни вещества почви. Върху тежки, влажни и студени се развива бавно, жълтее и чушките са с влошено качество.
Пиперът реагира много силно на торене с органични и минерални торове. Подхранване с 15-20 г/кв. м амониев нитрат се извършва при образуване на първите зав-ръзи. Още по-добре е, ако извършим торене с комбинация от говежди тор с прибавка на 1-3% суперфосфат. Може да се редуват минерални с органични торове или да се направи едно шербетуване с 500-600 г/кв. м пресен оборски тор.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Зелени подправки на прозореца

Магданоз и копър може да си отглеждате през зимата в няколко саксийки сред цветята на подходящо място в жилището. Ако започнете от началото на септември и засявате по някоя и друга саксия на етапи до ...

Сиво гниене по гроздето

Вегетацията на лозата е към своя край и най-опасните болести за нея, каквито са маната и оидиума, вече не могат да нанесат значителни поражения. Гроздето обаче продължава да страда от сивото гниене. ...

Снежната вода е идеална за поливане

Най-добрата вода за поливане на градинските растения е снежната или дъждовната. Тя не съдържа вредни соли, има слабо кисела или неутрална реакция. Твърдата вода от чешмите, изворите и кладенците е с в...

Сега пиперът се нуждае от специални грижи

Пиперът може да се отгледа в оранжерии, може и на открити площи като ранен или като средно ранен. От любителите най-предпочитаният е средно ранният. Реколтата от него се използва както пряко в кухнята...

Начало