Градина » Бръшлян (хедера)

 Бръшлян (хедера)
Hedera

Има няколко вида бръшлян – германски, шведски и т. н. тук става дума за “истинските” бръшляни, които са сортове на род Хедера. Те с право заслужават репутацията си на декоративни растения и от дълго време са едни от основните растения в саксийните групи. Катерливи са и бързо “обличат” голи повърхности, при условие че сте си избрали бързорастящ сорт на хедера хеликс. Стъблата са с въздушни корени и се захващат за тапети, мебели и т.н. За хедера канариенцзис, която е с по-големи листа, но няма въздушни корени, трябва да осигурите подпорки.
Бръшляните са не само катерливи. Може да ги използвате и като растения с падащи стъбла във висящи кошници или пълзящи – като килим по почвата (почвопокривни) между по-големи растения, което е подходящо място за по-малкиет храстовидни сортове, например Eva, Glacier и Needelepoint ivy.
Бръшлянът е популярен и полезен, но незаслужено има репутацията на лесно за гледане растение. В неотоплени стаи се чувства прекрасно, но страда от горещия сух въздух в домове с парно отопление. При включени радиатори зимно време трябва редовно да пулверизирате листата, иначе връхчетата им ще станат кафяви.

Тайни на успеха

Температура: Хладно, но не 0°С и под нулата; през зимата идеалното място е неотоплената стая; нощните температури над 15°С ще причинят проблем.
Светлина: Ярко осветено място през зимата; през лятото избягвайте пряката слънчева светлина.
Вода: През лятото поливайте редовно, така че почвата да е непрекъснато влажна, а през зимата поливайте оскъдно, но внимавайте почвата да не изсъхва.
Влажност на въздуха: Често пулверизирайте листата през лятото, особено ако стаята е топла и суха; през зимата ги пулверизрайте, ако стаята е отоплена; от време на време измивайте листата.
Пресаждане: Напролет, на всеки две години пресаждайте в по-голяма саксия.
Размножаване: От време на време пензирайте връхчета, за да се разклони бръшлянът, използвайте тези връхчета като стъблени резници.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Запознайте се с дивия лимон

Дивият лимон (Poncirus trifoliata) е листопаден храст от семейство Седефчеви (Rutaceae). Единствен представител в рода си, студоустойчив е и се отглежда с успех в умерените ширини. Произхожда от Химал...

Сейте вече разсада за ранни домати

Още в началото на годината трябва да помислим какви сортове ранни домати ще сложим напролет в градината. Доматите, които ще настаните в полиетиленови оранжерии се отглеждат задължително с пикиран разс...

Времето се стопли, сейте бамята

Най-късно от всички пролетни зеленчуци бамята отива в градината. Това се обяснява с нейното категорично предпочитание към високите температури и горещото време. Семената ще поникнат, когато почвата се...

Какво означава рътене на картофите

Рътенето представлява поставяне на клубените за засаждане при условия, при които по тях да се образуват къси кълнове. Това може да стане в светло помещение. На тъмно израстват дълги кълнове, които лес...

Начало