Периодът ще бъде относително неблагоприятен за здравето на страдащите от хроничен колит. Важно за хората с храносмилателни проблеми е да избягват консумацията на пържени, пушени и пикантни храни, а също и на кафе, алкохол и газиране напитки. На хората с колит, а и на тези с гастрит или язва фитотерапевтите препоръчват за пиене чай Гастро Фитолек. Съдържащите се в него цветове от невен и лайка, стръкове от жълт кантарион, листа от мента и папая, корени от сладник и джинджифил и плодчета от анасон са богати на вещества с изразено противовъзпалително, болкоуспокояващо и епителотонично действие и едновременно с това спомагат за подобряване на храносмилането и за облекчаване на оплакванията от коремен дискомфорт и от подуване на корема от газове. За засилване на ефекта на чая ще допринесе прибавянето към всяка чаша от него на по 10 – 15 капки клеева тинктура с жълт кантарион. Жълтият кантарион е една от най – често използваните билки за повлияване на стомашно – чревни оплаквания, а прополисът е богат и на вещества упражняващи силно антисептично и имуностимулипащо действие и унищожава директно бактерията, сочена за един от главните виновници както за язвената болест, така и за гастрита. За подобряване на храносмилането ще спомогне и използването на определени етерични масла, каквито са тези от фенхел, мента, мащерка, лайка, лимон и др.
- Д-р Герасимов, времето застудя, а заедно с това се засилиха болките в кръста - най-разпространеното като че ли страдание у нас. Много хора са обезверени и си мислят, че лек за тях няма. Така ли е? ...
Прекаляването на празничните трапези с пържени, пушени и пикантни ястия, с алкохолни и газирани напитки и с плодове и зеленчуци с високо съдържание на целулоза, може да стане причина за обостряне на о...
По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащите от хроничен и често повтарящ се цистит. Важно за хората с този здравословен проблем е да се обличат достатъчно топло, за да избе...
• Тиквените семки трябва добре да се измият и да се смелят в месомелачката заедно с люспите. 150-200 г смлени семки се заливат с 1/2 л водка и киснат 2 дни. От настойката се приема по 1 с. л. 3 пъти д...