31.01.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 5552 |  0 
Здрав сън върху удобен матрак
Колко време спим? През живота си човек прекарва в постелята средно около 200 хиляди часа. Това е примерно 23 години. Затова е много важно да се подбере подходящ матрак.
Какви качества трябва да притежава добрият матрак? Първо, да поддържа гръбначния стълб на човека в естествено за него положение и второ – да осигурява комфорт по време на сън. Залог за комфорта са мускулното отпускане и нормално кръвообръщение в меките тъкани (именно нарушаването на тези условия ни заставя да се въртим в леглото по цяла нощ).
Днес е почти невъзможно човек да се ориентира в многообразието от предложения в пазарния сектор. И друг път сме разглеждали проблема за избор на матрак, но сега нека обърнем внимание на някои отделни аспекти от тази важна тема, като накратко си припомним някои основни въпроси.
Съществуват ортопедични матраци (предназначени за лечение или профилактика на някакви деформации на тялото и тяхното компенсиране) и анатомични, повтарящи контурите на тялото. Правилният матрак трябва хармонично да съчетава в себе си ортопедичните и анатомичните свойства.
За ортопедичните качества на матрака отговаря основата (тя разпределя натоварването), пружинният блок и твърдите гъвкави пълнители, за анатомичните – меките подложки.
Матраците са пружинни и непружинни. Първите може да се комплектоват в блокове – зависими пружини с непрекъснато оплитане и конична форма. Има и модели с независими цилиндрични пружини. В тях всяка пружина работи на натиск и се намира в определен калъф от нетъкан материал, като всичките са съединени помежду си с еластични връзки.
Широко се използва системата “дует” от две вложени една в друга пружини, а също и пружини, различни по височина (steps) разположени в шахматен ред.
Минималното количество пружини, създаващи достойна ортопедична поддръжка, са от 225 до 300 на 1 кв.м. Повече от 600 пружини на 1 кв.м (т.нар мултипакет) осигуряват максимален комфорт за гръбнака. Не бива обаче да се стремим към свръхплътност на разполагане на пружините – те ще станат много тънки и неустойчиви – няма да се свиват, а ще се накланят встрани.

Вътрешна същина

При изработка на пружинни матраци се използват меки пълнители – пенополиуретан, естествен и изкуствен латекс и еластична пяна. Матраци от една или друга комбинация от меки пълнежи се предлагат от всички водещи производители. Непружинните матраци отвътре не винаги биват меки. В частност при много от тях в качеството на твърд еластичен пълнеж се използват кокосови влакна. Понякога непружинните матраци представляват сами по себе си многослоен сандвич от редуващи се твърди и меки слоеве. Ползата от такива матраци е съмнителна (всеки следващ слой убива анатомичните свойства на лежащите по-долу пластове, а цената може да бъде съществена).
Различните пълнежи, използвани в матраците, може условно да се разделят на два типа. Това са технически (например преработено кече и нетъкано хидроскопично платно, които се промушват между пружинните блокове и меките части на матраците) и самостоятелно формирани меки или гъвкави слоеве. В евтините модели се използват смес от морски водорасли, памучни и вълнени влакна с полиестер, а също така полиестер в чист вид. В по-скъпите матраци за пълнеж на горните слоеве служат натурални влакна или памук, а междинната вложка е от конски косми.

“По дрехите посрещаме”

Вътрешният строеж на матрака не е всичко. Важно е също в какво е облечен той отвън. За покриване на матрака, изработването на калъфи и шалтета се използват платове, способни да издържат голямо натоварване и ежедневно триене. Материалите, предназначени за изделия от средно и високо ниво, задължително се импрегнират с различни антиалергенни, противобактериални, прахо- и влагозащитни смеси.
Разпространени са двустранните матраци тип “зима-лято”. Зимната страна е обвита с плат с добавена вълна, лятната е от лен или памук. За най- евтините изделия обикновено се използва синтетика. Матраците от средна ценова категория се обвиват с жакардов плат или нетъкан текстил, в чийто състав преобладава памукът (до 70%), а синтетиката е добавена за здравина. Не рядко се използва вискоза – практичен изкуствен материал, а за ексклузивни модели - специални материи с подобрени свойства или платове, отнемащи от телата заряда от статично електричество – с въглеродни или медни нишки.

Осъзнатият избор

Избирайки матрак се ръководите от няколко параметра. Първият е възрастта на човека. колкото по-млади сте вие, толкова по-твърди модели се препоръчват за вас. За децата идеални са монолитните матраци от кокосова кора с дебелина 5-7 см. Те поддържат гръбнака на малчугана в правилно положение, добре се проветряват, не подлежат на гниене. Организмът на детето и младия човек (до 25 години) се формира и расте бързо. За да се получи анатомически вярна стойка, гръбнакът и мускулите трябва да се фиксират в правилно положение. това може да обезпечат само твърдите и полутвърди модели. Достигайки определено ниво на развитие, организмът на човека функционира вече без съществени физиологични изменения. За човек на 25-45 години подхождат ортопедични матраци от всякакъв вид твърдост. След 45-годишна възраст са нужни особено комфортни условия за сън. Хората от дадената възрастова група трябва да предпочетат матраци с висока степен на анатомичност и умерена твърдост – все пак при снижаване обема на мускулната маса и нейния тонус, става все по-сложно тя да поддържа естественото положение на гръбнака.
Вторият важен параметър е теглото на човека. За леките ползватели се препоръчват меки модели – твърдите матраци под тях няма да проявят своята ортопедичност. За хората със средно тегло (60-90 кг) подхождат всякакви модели. Пълните вече трябва да избират матрак със сериозна поддръжка (например система “дует”) и усилени параметри. Количеството пружини в независим блок не трябва да бъде максимално (мултипакет с диаметър на пружинната тел, по-малък от 2 мм, просто няма да издържи тегло по-голямо от 100 кг). Пълните хора може да спят дори и на латексови матраци при условие, че плътността на латекса не е по-малка от 71 кг/куб.м, а самият матрак лежи на регулирана ортопедична решетка с усилени летви в местата с най-голямо натоварване. Всеки модел обикновено е снабден с препоръка за теглото, което матракът е способен да издържи без деформации.
08.06.2012 г. / Атанас Желязов
Най-четеното в "Рецепти за дома"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023