01.02.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 8866 |  0 
Корнизите - според стила на дома
Отдавна са отминали тези времена, когато корнизът е бил просто дървена пръчка, през която се прехвърлял плат, служещ за завеса. Днес това е още един елемент за украса на интериора, който може да внесе в дизайна на помещението допълнителен акцент. Предложенията на производителите на корнизи сега са в толкова широк диапазон, че със сигурност има какво да изберете –модел който най-удачно ще се впише в стила на стаята ви.

Метални украшения

В последно време металът доста често се използва за декориране. Корнизите от този материал са особено актуални в интериори с авангардно направление – в стил техно и хай-тек. Диаметърът на металните корнизи е от 10 до 40 мм.
За интериор в стил минимализъм (техно) отлично подхождат кръгли корнизи от неръждаема стомана и месинг с диаметър 10-20 мм. Те добре се съчетават с метални детайли в други предмети от вътрешната подредба. Разнообразните накрайници и единната стилистика на аксесоарите превръща тези корнизи в едни от най-популярните. Възможна е и окомплектовка на метални корнизи с накрайници изработени от бяло или цветно стъкло. Конзолите биват единични, двойни, разглобяеми и неразглобяеми, регулируеми и нерегулируеми. Те се използват за закрепване както към стената, така и към тавана. Възможен е вариант за конструиране на двойни плътни шини, струнни и комбинирани корнизи. За произведения в този стил са характерни различни еркерни форми.
Към класически интериор важно допълнение могат да станат кръгли метални корнизи с диаметър 25-40 мм. При тяхното производство на кръглите щанги от неръждаема стомана или месинг се придава благороден матиран вид или се обработват с патина (цвят антик). Така се постига изкуствено състаряване на материала. По същия начин може да се обработят и аксесоарите към корниза. Един от основните елементи на корниза е накрайникът. Той най-добре от всичко може да изрази или подчертае идеята на дизайнера. Във всяка колекция производителите предлагат съответните видове накрайници – във вид на стъклени гроздове, гладки топки, метални стрели, клонки, листа, конуси и кръстове. Може да се подберат подобни декоративни елементи за оформяне на щори, халки и клипсове. Това винаги внася допълнителен ефект в оформянето на прозореца.

Винаги модното дърво

Дървените корнизи, които са предтеча на всички други, никога не губят актуалност. Съвременните технологии позволяват те да се превърнат от прост дървен прът в изискана вещ.
Оригиналност им придават декоративните елементи – накрайници, халки, конзоли, клипсове. Те могат да бъдат изрязани от дърво във вид на различни фигури – листа, топки, геометрични фигури, цветя и т.н. Ако пък корнизът е украсен с оригинални украшения във вид на играчки, оцветени в ярки тонове или в синхрон с мебелите в стаята, то това ще бъде още един нюанс създаващ ярък интериор в детската стая.
Разнообразието от дървесни видове от които са изработени корнизите може да задоволи всяко предпочитание. Най-популярни са бор, бук,светъл дъб и череша, а също така орех и круша. Ако искате да създадете дом с ексклузивен интериор, то за корнизите трябва да се подберат ценни видове дърво, покрито с висококачествен тониращ лак.
Черти на разкош в интериора внасят старинните на вид рамкови планки. За тяхното декориране се използва златист, сребрист, никелов, бронзов обков и лакове - блестящи или матови. Благодарение на такива корнизи може да се създаде класическа обстановка от епохата на Ренесанса – богата, с бляскаво великолепие. В нея най-добре ще се впишат антикварни мебели, които независимо от тенденциите за сезона, винаги са на мода.
Модата за смесване на стилове вече се налага и в такава консервативна област, като аксесоарите за интериора, в частност корнизите. Класическата дървена щанга днес е украсена с накрайници от пластмаса, кован метал или стъкло.

“Умни” корнизи

Съвременните технологии достигнаха и до корнизните системи. Широко разпространение получават радиоуправляемите корнизи. С тях повдигането на щори се превръща в истинско удоволствие. За удобство при експлоатацията работните корнизи се снабдяват с електрическо управление от ключ или радиопулт, който може да бъде многоканален или програмиран за управление на един или няколко обекта в жилището. Такива системи се изработват от алуминиеви профили скрити зад дипли от плат и са визуално незабележими. Те не са особено разпространени, тъй като у нас се предлагат сравнително от скоро. Чрез дистанционно управление притежателите на такава система може без особен труд да регулират светлопотока дори при много високи тавани. Такива корнизи се използват и като допълнителна система за безопасност. Достатъчно е да се оборудват с таймер и корнизите редовно ще повдигат и спускат щорите, което създава впечатление за човешко присъствие в дома по време на летните отпуски или друго напускане на дома за дълго време.
04.07.2012 г. / Атанас Желязов
Най-четеното в "Рецепти за дома"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023