01.12.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 11020 |  0 
Цветовете в кухнята
Традиционната кухня е душата на всеки дом. В нея не само готвим и се храним, но и често приемаме гости, говорим по телефона, гледаме телевизия, и всъщност през по-голямата част от деня сме тук. Затова, когато обновяваме кухнята, ние я преобразяваме не само функционално, но и като място за общуване с близките. При проектирането на интериора е много важно да помислим за цветовата гама. Тя създава настроение и комфорт и влияе на самочувствието на всички членове на семейството.
Червените, оранжеви и жълти нюанси са от топлата цветова гама и затова ни зареждат с положителна енергия. Огнените оттенъци внасят не само радостно настроение, но и някакво чувство за мимолетност. Подобно усещане е заложено в тяхната природа - огънят постоянно се променя и дава топлина и уют. Червеният цвят действа ободряващо, създава настроение и повишава апетита. Ето защо е най-доброто цветово решение за кухня и трапезария. Малко по-различно ни влияят оранжевите тонове. Те също създават усещане за топлина и приятна атмосфера, и в най-голяма степен предразполагат към общуване. В това отношение жълтият цвят прилича на оранжевия, но е по-радостен и жизнеутвърждаващ. Тъй като е най-светлият от топлите цветове, той е подходящ за слабо осветени помещения. Но ярко-жълтите нюанси могат да предизвикат чувство на безпокойство и тревога при възрастни хора и деца.
Сините и бледозелени нюанси създават усещане за прохлада и спокойствие. Подходящи са за малки и тесни кухни, в които често е задушно. Студеният син цвят действа успокояващо. Но в същото време подтиска апетита. Ако искаме да отслабнем, тогава кухня в сини нюанси е най-доброто решение за нас. Зеленият – е основният цвят в природата, действа отпускащо и успокояващо. След като се спрем на определен цвят за интериора, ни предстои да изберем качествена боя на водна основа, предназначена специално за боядисване на кухни.

Как да изберем точния цвят?

Първо трябва да си набавим карта с цветовете. Само, че на лист хартия цветът изглежда по един начин, докато на голяма повърхност е много по-наситен. Затова, е най-добре да купим два тона по-светла боя. За да сме сигурни, първо трябва да боядисаме лист картон със страна един метър и да го поставим в помещението. Всеки цвят изглежда различно на слънчева светлина и на изкуствено осветление, или в по-осветените и по-тъмни части на помещението. След като претеглим всички „за” и „против”, можем да купим боя за цялото помещение.

Специалната боя ще ни спаси от главоболия

При избора на боя за кухня трябва да имаме пред вид спецификата на самото помещение. Обикновено влажността е висока, тъй като парата от приготвянето на храната прониква навсякъде. Освен това стените на кухнята се замърсяват с хранителни продукти: кетчуп, олио, домати, горчица. Всичко това може да попадне и на нашите перфектно боядисани стени. Ако изберем специална боя за кухня, няма да имаме такива проблеми.

Предимствата на качествените акрилни бои за кухня са:

• Нанасят се лесно, не пръскат и не се разтичат;
• Устойчиви са на напукване и лющене във влажна среда;
• Издържат на петна от вода и хранителни продукти – горчица, доматен сос и кафе;
• Дълготрайни са;
• Почистват се с препарати;

Много важно е да купим качествена боя за кухня, а това е посочено на упаковката. Така ще имаме миещо се покритие, което не се напуква и не мухлясва във влажна среда. Боите с по-ниско качество не понасят висока влажност на въздуха и много често се появява мухъл.
16.11.2012 г. / арх. Таня Иванова
Най-четеното в "Рецепти за дома"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022