01.02.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 5524 |  0 
Замяна на повреден паркет
Случайно изпуснат предмет или счупена ваза, преместена не както трябва тежка мебел и т.н. могат да станат причина за появата на грозни пукнатини, отчупвания и вдлъбнатини върху пода. Възможно ли е да се поправят? Дълбоки и плитки пукнатини, неравности и вдлъбнатини ще станат незабележими, ако се шпакловат с кит за дърво, а след това се покрие реставрираният участък с масло или лак. За ликвидиране на сериозни повреди по паркетните дъски във всеки конкретен случай се изисква индивидуален подход.

Разглобяване на пода

Желателно е при полагане на нов паркет да запазите няколко дъски за евентуален ремонт. Тези, които не обичат да трупат запаси, ще трябва да купят нови дъски. При избора им задължително се отчита видът дървесина, дизайна на ламелите, обработката на повърхността, размерите и механизма на “закопчаване” на паркетните дъски от съществуващия под.
Един от вариантите за премахване на повредената паркетна дъска от покритие, положено по плаващ метод (без твърдо закрепване на дъските към пода), е частичен демонтаж на пода. Тази процедура се препоръчва поради факта, че захватите при съвременните покрития без проблем издържат подобни процедури. Процесът започва с демонтиране на первазите. След това се разглобяват няколко реда, докато се достигне до мястото, където се намира дефектната дъска. Тя се подменя, след което се сглобяват всички редове отново.
Единна методика за провеждане на работите не съществува. Специалистите на някои фирми смятат, че разглобяването на пода следва да бъде в ред, обратен на последователността на полагане, независимо от разположението на увредения участък. При това всички дъски задължително се маркират, за да може при повторното полагане всяка дъска да се окаже на своето място. Други твърдят, че разглобяването на монтиран вече под трябва да започне от стената, най-близка до повредената дъска, за да не се премахва покритието повече от необходимото. Затова е най-добре да се доверите за изпълнение на тези работи на професионалист, който във всеки случай гарантира успех на операцията.
Съществуват и някои нюанси: новопоставената пъркетна дъска може да изглежда като своеобразна кръпка на повърхността на пода – върху нея още не е стъпвано, не е попадала под влиянието на слънчевите лъчи, при което протича естествено изменение на оттенъка на дървесината.

Точен удар

Понякога от премахване на дефектна дъска се нуждае подово покритие залепено към основата. В този случай вместо частичен демонтаж на пода се провежда локална операция с помощта на ъглошлайф, чук и длето. При незначително повреждане на трипластова паркетна дъска се подменя не цялата дъска, а само най-горния повреден слой.
За да се премахне само повреденият слой (летвичка) по всички съединения, около нея се правят прорези с помощта на линия и остър нож, стараейки се да не се повредят лакираните краища на съседните. Внимателно се изсича летвичката с длето. Правят се в основата вдлъбнатини с дълбочина 2 мм, освен в ъгловите участъци, тъй като те ще послужат за опора на новата летва, която се прогонва точно по размера на отсъстващата част. Процесът ще бъде по-опростен, ако краищата бъдат леко скосени. Прави се пробно полагане и след това отново се изважда. По средата на издълбания участък и по краищата на новата планка се нанася полимерно лепило. Планката се притиска така че да се изравни с околните и се придържа докато лепилото не изсъхне. Излишъкът от лепило се избърсва с хартия. При необходимост снадките с околните планки или дъски се шпакловат с кит за дърво. След правилно изпълнена процедура е практически невъзможно да се открие подменената част.
Към подобни ситуации може да се подходи творчески и баналните ремонтни работи да се превърнат в дизайнерски. Възможно е да се преобрази подовото покритие, да се внесат нови щрихи в интериора.
Например на мястото на дълги драскотини и ожулвания от пренасяне на тежка мебел или липса на паркет върху пода след премахване на междустайни прегради може да се направи декоративен бордюр. А сложни геометрични фигури по пода от контрастиращ по цвят материал може да заличат множество разхвърляни по цялата площ на пода дефекти.

Не пренебрегвайте няколко прости правила

В противен случай ще имате повече разходи и трудности на ремонтните работи.
Например, колелцата на столовете и табуретки и други често придвижвани предмети от интериора оказват доста силно въздействие върху повърхността на пода, поради което по нея се появяват отпечатъци, наранявания и смачквания. Съществуват два изхода – или да се откажете напълно от такава мебел, ако покритието в помещението е от мека порода дървесина или да се погрижите за допълнителна защита на пода. Преместването на големи битови уреди (хладилници, кухненски шкафове, перални) снабдени по принцип с колелца с малък диаметър, води до появата върху пода на грозни следи и пукнатини.
Вреда се нанася и от понякога прекомерните грижи за чистота. Така сапунът, добавен във водата при влажно почистване на подове от естествено дърво, остава върху повърхностите мътно бял налеп. В коридори и кухни под въздействието на вода и агресивни течности, химични регенти, дървеният под се обезцветява или се покрива с петна.
Основно правило, което трябва да запомните - всяка течност, попаднала върху пода, трябва веднага да бъде подсушена. Трудните петна се почистват със специални препарати. Често неоправдана икономия на средства и време за почистване на паркета води до появата на необратими изменения на външния му вид и необходимост от ремонт.
21.01.2013 г. / Атанас Желязов
Най-четеното в "Рецепти за дома"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023