24.03.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 5401 |  0 
Освежете дома си
Психолозите ни съветват на всеки три месеца да сменяме прическата си, веднъж годишно да разместваме мебелите вкъщи, а на всеки три години да ги сменяме и да ремонтираме дома си, ако искаме да запазим душевното си равновесие и да имаме висок жизнен тонус. Купуването на нови мебели се оказва непосилна задача за мнозина, затова пък всеки може да освежи и поднови жилището си със собствени сили, без да влиза в големи разходи.
Ремонтът дава възможност да изпробвате сръчността си и шанс да се отървете от купища ненужни вещи, задръстващи пространството. Ще ви помогне да промените и живота си, слагайки край на еднообразието.

Разумната стратегия

Преди да пристъпите към ремонт вкъщи, обмислете всичко добре и си съставете план за действие. Първо преценете какво точно искате - цялостна промяна на интериора или само обновяване на стените, пода и тавана. Дайте си сметка колко пари и сили трябва да вложите в начинанието. Отбележете точните размери на стените, тавана, пода, рамките на прозорците, за да изчислите какво количество материали ще ви е нужно. Изберете цветовата гама, текстурата, направете си скици. Посетете някое строително изложение - така ще си спестите изморителното обикаляне по магазините и ще се запознаете с най-новите предложения на специализираните фирми. Запишете си цените, които ви интересуват, а вкъщи си направете примерна сметка. Бъдете сигурни, че колкото и внимателно да пресмятате, ремонтът винаги излиза по-скъпо, защото и най-добрите и съвестни майстори не могат да кажат точната цифра до стотинка. Проверете кой от приятелите ще има време да ви помогне, ще е чудесно и ако разполага с кола, за да уредите превоза на тежките материали.

1 етап – подготовката

* Изпразнете стаята. Ако няма къде да изнесете мебелите, струпайте ги в средата и ги покрийте с полиетиленово фолио, за да не се изцапат с боя. Разстоянието от стените до тях трябва да е минимум 1 метър - така ще можете да работите спокойно. При много малко помещение ще се наложи да местите мебелите от стена до стена в процеса на работата.
* Покрийте пода с няколко слоя вестници или плътна хартия.
* Започнете работата от тавана - измийте старата боя с четка и топла вода. Когато изсъхне, покрийте с шпакловка всички неравности и дупки. Ако останат петна от предишния латекс, свалете ги с помощта на едра шкурка.
* Намокрете старите тапети с гореща вода и когато се отпуснат, ги смъкнете с шпакла.
* Свалете блажната боя от дограмата на прозорците с шкурка или специална горелка.

2 eтaп – таванът

Нужни са ви латекс и мече с разтегателна дръжка, в случай че нямате сгъваема стълба. Ориентирайте се към белия цвят, тъй като яркият таван превръща малкото помещение в кутийка. Ако обаче площта на стаята надвишава 25 кв. метра, спокойно можете да експериментирате. Задължително се слагат два слоя латекс. При положение че предишната боя е била блажна, трябва да изтриете праха, да почистите с шкурка напуканите места и след това да боядисате тавана. За предпочитане е матов нюанс, който създава усещане за въздушност, докато гланцът подчертава неравностите.

3 eтaп – стените

Има няколко начина да обновите жилището си:
* Най-бързо и лесно е да минете стените с латекс направо върху старите тапети. За целта те трябва да са залепени идеално, в противен случай няма да издържат тежестта на боята и ще се отлепят.
* Вторият начин е да боядисате голите стени с латекс. Ще ви излезе по-евтино, тъй като няма да купувате тапети, но пък повърхността им трябва да е шпаклована безупречно, за да изглежда добре.
* Другият вариант е да използвате тапети. Най-лесно се поставят тези, които не изискват напасване на фигурите.

Начин на действие:

* Измерете височината на стените. Нарежете тапетите според нужните размери. Преди да ги залепите обаче, трябва да грундирате стената със силно разредено с вода лепило, То се продава гранулирано, като върху опаковката е посочено в какво съотношение се разтваря във вода и за какъв вид тапети е предназначено.
* Намажете първото парче тапет с лепило и внимателно го залепете за стената, като внимавате да е под прав ъгъл с тавана. За по-сигурно можете да използвате строителен отвеc, с помощта на който да маркирате точното място. Следващите парчета се лепят спрямо първото и се заглаждат с мека кърпа.

4 eтaп – прозорците

Завършете ремонта, като боядисате дограмата на прозорците. Предварително облепете стъклата с хартиено тиксо, за да не ги изцапате. Изберете цвят, хармониращ със стените и обзавеждането.
01.08.2013 г. / Атанас Желязов
Най-четеното в "Рецепти за дома"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023