31.01.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 5385 |  0 
Как да си избеля зъбите?
Преди да отговоря на конкретния въпрос, ще посоча защо зъбите често променят цвета си. Кафето, цигарите, горещият чай са причина те да потъмнеят или да пожълтеят. Наличието на флуор в питейната вода в някои райони също са предразполагащ фактор, както и напредналата възраст. Някои от умъртвените зъби също потъмняват след време вследствие на медикаментите, съдържащи се в коренопълнежните средства. И пломбите от амалгама могат да променят цвета. Нелекуваният кариес, преминал в заболяване на зъбната пулпа и нерва на зъба, води до гангрена в кореновия канал, а образуваната некротична маса също променя неговия цвят.
Възможно е да избелите зъбите си в домашни условия. Когато това се налага, обърнете внимание на венците си. Те задължително трябва да са здрави. По време на избелването забравете за пушенето.
Избелващи средства са гелове, пили, гуми във вид на писалки за домашна употреба. Те се използват, след като зъбът се изчисти и подсуши. Хлебната сода има добър избелващ ефект заради съдържанието на натриев бикарбонат. Содата се разтваря във вода до образуването на гъста каша, която се нанася върху четката за зъби.
Избелването в стоматологичния кабинет става с помощта на лазер и избелващ гел, след което следва флуоризация на зъба.
07.08.2013 г. / Д-р Снежана Страхилова
Най-четеното в "Рецепти за здраве"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023