31.01.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 5821 |  0 
Изкуството на букета
Полските цветя изглеждат чудесно в обикновено глинено гърне, изящните рози - във ваза от кристал, а цветовете на слънчогледа не се нуждаят от специално аранжиране - може да плуват в широк стъклен съд.

Как да съхраним букетите, за да им се любуваме по-дълго време?

* Градинските цветя се берат рано сутрин или след залез-слънце - тогава количеството вода в тях е най-голямо, от което следва, че ще останат свежи по-дълго време.
* Избирайте ненапълно разцъфнали цветове, за да издържат повече във вазата,
* Ако носите цветята отдалеч, внимавайте да не повредите листата и цветовете им. Преди да ги потопите, отрежете стеблата под ъгъл 45%, за да поемат повече вода.
* Не бива да отчупвате отдолу твърдостеблените - хортензии, хризантеми и др. Достатъчно е да почистите дръжките им от листата и леко да ги разцепите, за да поемат вода. Махнете бодлите в основата на розите.
* Животът на отрязаните цветя се удължава с помощта на таблетка аспирин, на медна монета, на няколко капки белина. Можете да използвате и специален препарат, без да прекалявате с количеството.
* Листата на цветята не бива да киснат във водата, тъй като загниват бързо.
* Редовно доливайте вода във вазата и я сменяйте през ден.
* През нощта дръжте цветята на хладно място.
* Някои видове изпускат във водата вещества, вредни за другите растения. Първо ги потопете отделно за един ден и чак след това ги прибавете към останалите.
* Цветята не обичат преките слънчеви лъчи, затова пък влажният въздух им действа благотворно - пръскайте ги от време на време със студена вода.
* Не дръжте вазата в близост до фруктиера - някои плодове отделят специфичен газ, който съкращава живота на цветята.

Фен шуй и цветята вкъщи

Древното китайско изкуство, което ни учи как да подреждаме дома и работното си място така, че съдбата да ни закриля и да бъде по-благосклонна, отделя голямо внимание на цветята. Според Фен шуй мястото им е предимно в дневната и хола, тъй като заложената в тях енергия „ян” ободрява, повишава жизнените сили, прави обитателите на жилището по-борбени. А за да бъдат цветята наши благосклонни приятели, не бива да ги държим по вазите, щом видим, че макар и леко са започнали да увяхват. Трябва да се откажем и от букетите със сухи цветя, понеже носят мъртва, негативна енергия. За предпочитане пред тях са изкуствените, особено ако са от копринен плат.
Колкото до спалните помещения, наличието на растения в тях не благоприятства спокойния сън. С едно-единствено изключение - когато някои от домочадието ви боледува, сложете до леглото му пъстър букет. По този начин ще допринесете за по-бързото му оздравяване.
Интересни са и препоръките на специалистите по Фен шуй относно това, къде точно да поставят букетите си хората, които търсят нова романтична връзка или пък искат да съживят старата. При положение че според източния хороскоп сте родени в годината на Тигъра, Коня или Кучето, слагайте вазите в източната част на дома си. Ако пък сте Заек, Коза (Овца) или Свиня - в северната. Благоприятен за Плъха, Дракона и Маймуната е западът, а за Бика, Змията и Петела - югът. За да се увенчаят намеренията ви с успех, най-добре е цветята да са розови или червени.

Ефектни цветни композиции

Необходими материали: вази с различна форма и обем, специална пореста гъба с отвори или поставка с шипове (кензан) за закрепване на стеблата.

Във формата на кръг
Сложете гъбата в средата на широк, не много дълбок съд. Оформете кръговата
композиция с помощта на пет стръка с еднаква дължина. Украсете готовия букет с много листа.

Като равнобедрен триъгълник
Сложете поставката с шипове в центъра на вазата. Триъгълната форма се постига с три цветя - първото, изправено вертикално в средата, е най-дълго, а останалите две са по-къси, разположени хоризонтално.

Като разностранен триъгълник
Най-високото цвете трябва да е два пъти по-високо от вазата, второто - 2/3 от нея, а третото - 1/3 или още по-късо. В средата на съда поставете голямо декоративно листо и украсете цялата композиция с по-дребни листенца, за да не изглежда букетът строго геометричен.
11.08.2013 г. / Мариета Тодорова
Най-четеното в "Рецепти за дома"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023