24.03.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 5886 |  0 
Апартамент в стил Ар-Нуво
Талантливите дизайнери признават, че често черпят вдъхновение за своите проекти от албумите по изкуство и изложбите по живопис. Идеите, които му идват тогава, се оказват печеливши. Тънкият подбор на оттенъците и съчетанията, изисканите линии и почерка на майстора – всичко това може да се повтори в отделни елементи на декора или да стане начало на цялата концепция на интериорния дизайн.

Ар Нуво (на френски: art nouveau, „ново изкуство“) е стил в изящните изкуства, архитектурата и приложните изкуства. В различните страни той се нарича още Модерн стайл (Modern Style), Модернизъм (Modernisme), стил Либерти (Stile Liberty) или Виенски сецесион, Югендщил (Jugendstil) и в Русия Щил Модерн. Интериорният дизайн в стил Ар Нуво скоро се харесва на любителите на природата. Ар Нуво приветства интериора, където всички елементи изглеждат като природни, естествени, а не направени и измислени от човека. За това говори отказа от прави линии и ъгли.

В стая направена в Ар Нуво стил - няма да видите дори ъглите. Те са скрити и заоблени. Същото може да се каже и за мебелите. Ар Нуво забранява използването на мебели с груби, остри ъгли, мебелите трябва да бъдат опростени с полукръгла форма. В рисунките и разцветките на интериора в стил Ар Нуво преобладават цветове, които съществуват в природата и рисунки - геометрични фигури образуващи реалистични образи. Това могат да бъдат зигзаг, триъгълници, овали и други. Особено предпочитание се отделя на кръга.

"Символът на слънцето" може да се забележи в дизайна на Ар Нуво стила много по-често от други фигури. Както и използването на нови и често скъпи материали; внимание към детайла и изработката; отхвърляне на предишните стилове в изкуството.. Особено характерни за Ар Нуво са всевъзможните вълнообразни форми — ластари, пламъци, вълни, буйни, развяващи се стилизирани женски коси.
01.03.2014 г. / Надя Белева
Най-четеното в "Рецепти за дома"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023