31.01.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 5145 |  0 
Текстилът в модерния дом
В днешно време мебелите се произвеждат като на конвейер. Проектират се стандартни модули, а те, както и да са разположени, придават на жилището вид на хотел, към който човек привиква, но никога не се привързва. За щастие това може да се промени. На помощ идва текстилът, използван в щедри количества. Излъчващ мекота и топлина, той вдъхва живот на безличните мебели и смекчава острите линии. Дамаската на мебелите, щорите от плат, пердетата имат по-дълъг живот за разлика от декоративните възглавнички и покривките, които могат да се сменят често в зависимост от сезоните и вкуса на обитателите.

Трапезарията

Център на това помещение е масата, около която се събира цялото семейство. Покривките за хранене се слагат за кратко време и се свалят след края на обяда или вечерята. Съчетават се със сервизите или според случая - за всеки ден могат да са цветни, а за официални поводи - бели. Декоративните покривки пък се сменят по-рядко, обикновено при смяна на сезоните. За тях важат следните изисквания - да подхождат по стил и цвят на дамаската на мебелите, на пердетата и другите текстилни детайли. За зимата са подходящи покривки от плътни тъкани в топли цветове като вишнево, наситен оранж и охра, а за лятото - по-ефирни материи с носещите прохлада оттенъци на синьото и зеленото.
Формата им пък зависи от тази на масата - кръгла, овална или правоъгълна. Дължината обаче се влияе от актуалните тенденции - дълги до пода и скриващи краката на масата, или пък съвсем къси, едва прикриващи ръбовете й. В изработката и аранжирането на покривките днес присъстват някои елементи от дизайна на облеклото - волани, редуване на полупрозрачни и плътни тъкани, асиметрични дължини, наслагвания на няколко пласта.

Холът

Декоративните възглавници, разпръснати по меката мебел, помагат на обитателите на жилището бързо да променят интериора му и да го разнообразят с няколко цветни петна, за да стане то по-уютно. С различна големина и цвят, възглавничките се подменят лесно, когато ни омръзнат или вече не подхождат на обстановката. Наред с традиционната правоъгълна форма все по-често се използват кръгли, триъгълни и дори цилиндрични възглавнички, създаващи удобство за главата по време на почивка. Стоят еднакво добре и върху класическите, и върху съвременните мебели. А що се отнася до материите, цветовете и стиловете - всичко е разрешено. Отлично се съчетават бродирани и ръчно тъкани платове, флорални десени - с дюсове или пък с геометрични мотиви.
Напоследък много актуални са ръчно изработените възглавнички, декорирани с множество копчета, мъниста и апликации, обрамчени с цветни ленти, ресни, ширити.
25.04.2014 г. / Гергана Владимирова
Най-четеното в "Рецепти за дома"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023