01.02.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 5353 |  0 
Направете сами паркет от шестоъгълни плочки
Самоделният паркет, напомнящ по форма шестоъгълна теракотна плочка, е добра алтернатива на тривиалния фабричен паркет от правоъгълни планки. Шестоъгълните елементи се изработват от дъбови трупи. За покриване на под в помещение с площ 22 кв.м ще са необходими около 45 м трупи. За да се облекчи транспортът на трупите и последващото оформяне на шестоъгълни заготовки, трупите се нарязват на парчета с дължина например 1,5 м. От един такъв отрязък се получават 42 подови плочки. За цялото покритие на пода ще са нужни приблизително 1300 плочки.
Преди да се постави паркета, трябва да се подготви основата. Най-важното е тя да бъде равна и гладка. Върху пода се прави циментова замазка (най-добре саморазливна) и леко се шлифова. Плочките се залепват към основата както обикновен паркет – по цялата повърхност.
Преди да се използват елементите на паркета, те се съхраняват най-малко 15 дни в помещението, където ще се полагат. В противен случай няма да се адаптират към влагата и температурата и ще се изметнат бързо. В по-голяма степен това се отнася за планки от мека дървесина, например бор. Дъбът е за предпочитане, тъй като е по-устойчив на деформация. В началото паркетът просто се разполага на пода, за да се види как ще изглежда покритието и как ще се получат краищата. Желателно е крайните елементи да не бъдат много малки (един шестоъгълник, разделен на две). Планките се полагат на участъци, като лепилото се нанася предварително върху основата. Между тях се оставят неголеми фуги, а между крайните и стената - фуга с ширина 1-2 см. При вратите паркетът завършва с летва, широка 30 мм. По периметъра на камини или други отоплителни уреди с твърдо гориво се поставят истински керамични плочки, а те се отделят от паркета с рамка от дъбови дъски широки например 10 см.
Тъй като плочките на паркета са направени в домашни условия, повърхността на покритието не може да бъде идеално равна. В много случаи шестоъгълните елементи се различават и по дебелина. За да се избегнат неравности по пода, той се обработва с ръчна лентова шлайфмашина или с електрическо ренде. Рендето се настройва на малка дълбочина и се работи от краищата на плочката към средата. Така не се зацепват трески от напречните влакна. Следва шлифоване с барабанна шлайфмашина, като се работи във всички направления. Отначало подът се шлайфа с груба шкурка, а фугите между плочките и възможните цепнатини се запълват със смес от лепило и трици. След щлайфането със средна и фина шкурка подът се покрива с лак за паркет или паркетин. Дъбът и сместа за фугите поемат паркетина по различен начин в резултат на което се получава интересен вид на покритието.

Изрязване на шестоъгълниците

Върху напречен срез на дъбова квадратна греда се отбелязва по разчертан предварително шаблон и се стругува една от страните. След това се отнема ъгълът под 60° от средата, като се оставят къси страни. Така гредата ще придобие шестоъгълна форма. За отрязване на отделните шестоъгълни елементи най-добре да се използва банцинг или циркуляр.
13.06.2014 г. / Атанас Желязов
Най-четеното в "Рецепти за дома"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023