31.01.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 3018 |  0 
Енергиите в нашия дом
Жилището, стига да знаем какво и как да гледаме, разкрива доста неща за своя притежател и дори интериорът му да е поверен на специалист, по цветовете, материите, подредбата на стаите, сюжета на картините и фотосите могат да се направят множество заключения за характера, психиката, дружелюбността и недостатъците на обитателите.

Да обиколим навсякъде

Ако на влизане в един дом не усетим някакви вибрации още от прага, това означава, че той просто няма душа. Излишъкът на вещи, събирани сякаш от кол и въже, пък е знак, че вътре цари страх от бъдещето и стремеж да се запълни някаква емоционална празнина, датираща от детството. От друга страна, изчистената, почти монашеска подредба в ми-нималистичен стил издава желание за преосмисляне на света, за положителни промени и развитие.
Маниакално спретнати апартаменти, където всичко блести, имат два вида хора - тези с домашни помощнички и тези, които винаги са се стремили, но все не успяват да се усетят абсолютни господари на живота си. По принцип те са твърде взискателни и претенциозни във всекидневния бит. Влезем ли в някакъв занемарен дом с олющена боя по стените, прах в ъглите, дъска за гладене посред спалнята и маратонки посред хола, можем да сме сигурни, че обитателите му се интересуват само от впечатлението, което правят навън, а отношенията помежду им, макар и привидно гладки, са доста проблематични.
Смесването на стилове в интериора, например антики и свръхмодерни мебели, е характерно за личности, които не са наясно с житейските си позиции и цели, докато превесът на високотехнологичния, почти космически дизайн говори за отвореност към света и стремеж да се върви в крак с времето. Много интересен случай според психолозите са апартаментите, в които всичко изглежда прекалено изтънчено, крехко и чупливо - канапетата са тапицирани с бяла или бежова коприна, рафтовете са от стъкло, по полицата на камината са подредени безброй порцеланови статуетки. Всичко това показва подсъзнателно желание да се ограничат контактите с външния свят - неговите груби и недодялани представители (така мислят собствениците) биха могли да счупят или повредят нещо от ценното им имущество.

Във всички... цветове на дъгата

В психологически аспект, особено от гледна точка на европейците, черното е символ на траура, на страданието. Според декораторите обаче този цвят изобщо не е тъжен, напротив, той става доста актуален, най-вече в комбинация с бял метал и матирано стъкло. На всичко отгоре и древните, и съвременните китайски специалисти по Фен шуй смятат, че присъствието на черното в отделни зони на жилището гарантира богатство и късмет. Колкото до червеното, то решително трябва да се изхвърли от спалните - тук и психолози, и декоратори, и авторитети по Фен шуй са единодушни, понеже събужда агресивност, поражда безпокойство и подтиква към насилие, ако ни обкръжава в най-интимните моменти от денонощието, отредени за почивка. От своя страна оранжът, този любим на психолозите цвят, е добре дошъл в дневната, понеже излъчва много енергия, настройва положително и внушава желание за успех. Розовото навежда на романтични помисли, като в Япония то е и символ на искреност и вътрешна хармония. Синьото носи със себе си спокойствие, но все пак най-омиротворяващ от всички цветове е зеленият. Освен всичко друго той гарантира и материален успех, стига да боядисате в зелено тези помещения от жилището си, които са разположени на запад. Жълтото, дълго отричано от специалистите по вътрешен дизайн, вече е реабилитирано, понеже тонизира психиката и активизира паметта, а бялото, наложено в интериора от прочутия Льо Корбюзие, създава атмосфера на безметежност и сигурност. Все пак, внимание! Хората, позволили на белия цвят да завладее пространството в дома им, обикновено имат проблеми със самоличността, чувстват се недоразбрани и недооценени, избиват комплексите си, като се стремят да се наложат на всяка цена.

Да се спрем на детайлите

Масата ви може да е осмоъгълна - китайците предпочитат тази форма, понеже носи късмет, да е кръгла - издава гостоприемство, правоъгълна - вие сте свръхинтелигентни, или квадратна - отличавате се с консервативност, но тя винаги подсказва нещо. Така например, щом е изработена от масивно дърво, на вас може да се разчита при всякакви обстоятелства. В случай че масата ви е от стъкло, няма начин от време на време да не съжалявате, понеже сте позволили на недостойни хора да се възползват от добротата ви. Що се отнася до шкафовете, колкото по-големи и стабилни са те, толкова по-комфортно се чувствате в кожата си, толкова по-лесно преодолявате препятствията по пътя към целта.

Наблюдавайте и стените

Хората, които искат да скрият нещо неудобно за себе си от света, обикновено окачват на стените си маски и картини с размити, сякаш призрачни лица. Срамежливите и недостатъчно борбените натури пък избират изображения, носещи сила -диви животни, водопади, планини. И това съвсем не е случайно - та нали човек винаги е привличан от това, което му липсва, и всеки обича своята противоположност. Психолозите ни предупреждават да се пазим от индивиди, украсили дома си кой знае защо с препарирани животни и влечуги - тези зловещи чучела буквално изпомпват енергията на всичко живо наоколо. Логично продължение на този съвет е и препоръката да не държим в къщата си букети от сухи цветя или листа - понеже са мъртви, те унищожават шанса ни да успеем в живота. С не по-малко отрицателни вибрации са натоварени и декоративните хладни оръжия и пистолетите. Впрочем според Фен шуй в спалнята си ние не бива да държим никакви режещи предмети, дори ножичка за маникюр, ако не искаме един ден да констатираме, че връзката с партньора ни се е прекъснала необратимо.
19.07.2014 г. / Надежда Белева
Най-четеното в "Рецепти за дома"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023