01.12.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 3664 |  0 
Капризният бенджамин
Фикус бенджамина (Ficus benjamina) е член на семейство Черничеви. Среща се често в тропиците, където достига размерите на дърво. У нас се отглежда в саксия на светло и топло място. Температурата не трябва да бъде под 15°С -18°С дори през зимата.

Има два вида: пъстролистен и със зелени листа. Първият е по-влаголюбив от втория. Обича светлината, но не пряката. Най-добре е да го настаните на източен прозорец, където слънцето няма да е силно. Ако въздухът в стаята е сух, фикусът се нуждае от оросяване. Добре е често да овлажнявате и миете листата през пролетта и лятото с мокра кърпа.

Фикус бенджамина обича равномерното оросяване. Почвата трябва да е лека. В състава й да има торф и пясък, за да диша растението. Коренът не бива да поема много влага, нито да просъхва. От април до края на лятото е полезно веднъж седмично да добавяте течен тор за подхранване на листата. През пролетта се подрязва всяка клонка до най-близката пъпка. С това се помага да се разклони и листата да се освежат и станат по-силни и красиви. Саксията трябва да бъде на светло, защото тъмнината става причина за окапването на листата. От време на време я завъртайте, за да не се изкриви растението към светлината. Фикусът не понася течението.

Размножаването става по вегетативен начин, като се отрязват филизи и се потапят в съд с вода. Водата не се сменя, докато не се образуват коренчета.
През зимата бенджаминът не се нуждае от подхранване и големи грижи. Дори поливането се ограничава, но много е важно да е топло. През лятото пък го пазете от жегата, като оросявате с пулверизатор и къпете цялото растение вечер или рано сутрин поне веднъж седмично.
08.12.2014 г. / Елена Христова
Най-четеното в "Рецепти за градината"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022