04.08.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 3209 |  0 
Опитайте се да отгледате шизандра
Schisandra chinensis е латинското име на китайския лимонник - виещо се растение, което достига до 10-15 м дължина и дебелина до 5 см. При разтриване между пръстите всичките му части издават миризма на лимон, откъдето идва и името - китайски лимонник. Младите стъбла са кафяви, блестящи, гъсто покрити с овални, изумрудено зелени листа. Цветовете са бели, с дълги дръжки,
Шизандрата е студоустойчива, влаголюбива и светлолюбива. Размножава се чрез отводи и издънки, тъй като сената имат ниска кълняемост и продължителен период на кълнене. Растенията се засаждат на разстояния 1,50 м между редовете и 0,65 м вътре в тях. След засаждането почвата наоколо се покрива с 15-20 см слой от мулчиращи материали (листа, слама, сено). По-нататък се полива редовно, плеви се и се добавя мулч, тъй като корените са разположени близко до повърхността.
Формировката е в зависимост от мястото на засаждане - засенчват се балкони, облистват се огради, перголи, асмалъци, увива се около дървета. Резитба не се прилага, растението не страда от болести и неприятели.
Шизандрата започва да плододава на втората-третата година. Плодовете узряват през септември. Те са в плътни гроздчета с яркочервени зърна с едрина на грах и се обират наведнъж. От едно растение могат да се получат 5-6 кг плодове.
Плодовете, семената и корите от стъблото съдържат тонизиращите вещества ехизандрин и схизандрол. В меката част има до 15 % захари, етерично масло, смолисти вещества, витамин С (до 500 мг%), органични киселини (лимонена, ябълчна и винена). Плодовете на лимонника се характеризират с високо съдържание на минерални соли - желязо, магнезий, силиций, калций и фосфор.
Всички части съдържат етерично масло с аромат на лимон. Използват се в кулинарията и сладкарството. От плодовете се приготовляват сладка, конфитюри, сокове, безалкохолни напитки, трапезни вина с цитрусов аромат. Листата са подправка за меса, супи и ястия. От тях се прави тонизиращ чай с аромат на лимон.

Лечебно

Цялото растение се използва като лекарствено средство, което повлиява на организма като цяло - повишава умствената и физическа работоспособност, жизнеспособността, издръжливостта, засилва имунно-биологичните сили, Плодовете и семената оказват благотворно влияние при хипертония, сърдечно-съдови заболявания, бронхит, атеросклероза, болести на стомаха, разширени вени, алергии, диабет, безсъние, отпадналост. Повишават защитните функции на организма при студ, влага, жега.
01.04.2016 г. / ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА
Най-четеното в "Рецепти за градината"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021