24.03.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 2382 |  0 
Иглолистни растения украсяват хола
От иглолистните култури за стайни са пригодни едва няколко вида, произлизащи от влажните субтропични райони на Австралия, Япония, Китай, Южна Америка.
Като пример може да послужи араукарията. С нейния произход е свързана основната трудност тя да присъства в интериора – ниска температура през зимата (7-10°С) и постоянен приток на свеж въздух през цялата година. Такива условия са обичайни в неотопляеми жилищни помещения – входни антрета, външни стълбища.
Може да се споменат само няколко растения, които зимуват в стая, ако се поставят близо до прозореца или балкона, където температурата обикновено е около 12-14°С: такива са араукарията, кипариса, подокарпус и някои др.
Иглолистните растения са сенкоустойчиви, но най-добре растат при добро разсеяно осветяване. Почвената смес за засаждане хубаво да бъде съставена от глинеста пръст, листовка и пясък (3:1:1). Може да се добави и една част оборски тор. Важно е да се съблюдава умерен режим на поливане, без да се допуска излишно преовлажняване или изсъхване на почвата.
Иглолистните растения се размножават чрез семена и резници през юли-август, като се използват активно растящи филизи от горната част на короната. Резниците се отрязват на половин сантиметър под границата, отделяща зелената, растяща зона на филиза, от кафявата полувдървенена.
Вкореняването на иглолистните е бавно. За облекчение на този процес срезовете се обработват със стимулатори на вкореняването. Първата зима резниците не бива да се оставят да презимуват на студено. Най-добре те да се държат при умерена температура. През пролетта младите растения ще развият коренова система.
01.06.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Най-четеното в "Рецепти за дома"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023