24.03.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 1688 |  0 
Елегантната нолина ще преобрази хола
Нолина е интересна най-вече с формата на ствола, която е бутилкообразна и е един вид резервоар за влага през сухите периоди. В естествената си среда нолината е необикновено дърво, достигащо на височина до 4-10 метра, но в стайни условия обикновено достига само до метър, метър и половина. Нараства много бавно, откъдето е получила и закачливото название – baby palm.

През лятото изнесете на открито

Нолината понася полусянка, но на по-светло и по-слънчево място расте по-добре и образува по-пищна корона от листа. Листата й могат да достигнат на дължина до 60 см и да я покрият като зелени коси, което я прави изключително атрактивна.
През лятото растението може да се изнесе на открито – на балкона или в градината. Търпи спокойно летните жеги, а през зимата предпочита светло и прохладно място с температура не по-ниска от 8-10°С.
Полива се през цялата година, но оскъдно, при напълно изсъхване на почвата. За нолината преполиването е по-опасно, отколкото засушаването – при излишна влага коренът загнива. Ако светлината е оскъдна, а поливането често, стволът на растението се изтегля на височина и не образува така характерния за него вид на бутилка. За да не съхнат крайчетата на листата, което е често срещано и неприятно явление, трябва да се пръскат с вода. Подхранва се рядко, през пролетта и лятото, веднъж в месеца, най-добре с тор за кактуси. Обикновено се пресажда веднъж на 2-3 години в широк, плитък съд с добър дренаж. Ако нолината е купена в малък съд за транспортиране, трябва да се пресади след 2-3 седмици. Възрастните растения се пресаждат веднъж на 5 години в керамична саксия или кашпа, пак с добър дренажен слой, като в почвата може да се сложи дървесна пепел.

Размножаването не е лесно

Размножаването на нолина не е невъзможно, но е много трудно. Ако решите да я размножите със семена, ще трябва да се въоръжите със завидно търпение, защото ще минат години, докато се оформи хубаво растение. Страничните разклонения, израстнали от основното стъбло, също могат да се пресадят като самостоятелни през пролетта или лятото и тогава ще си имате нолина - бебче. Стъбълцата след отрязване трябва да изсъхнат за 12 часа, след което се вкореняват в почва при висока въздушна влажност и температура около 25 градуса.
20.09.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Най-четеното в "Рецепти за дома"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023