31.01.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 7148 |  0 
Течните тапети
Напоследък този вид мазилка стана особено актуална. Течните тапети представляват съчетание от натурално целулозно влакно и лепилно свързващо вещество с добавка на оцветители. Имат немалко преимущества: нанасят се бързо, лесно, без да се оставят фуги и дори заздравяват стените.

Как се нанасят?

Технологията за нанасяне на течните тапети е изключително проста и не изисква сериозни физически усилия – за приготвянето на сместа е нужно само вода. За подготвяне на тапетите сухата смес се залива със строго определено количество вода (подробно посочено върху опаковките). След това всичко се разбърква добре, докато се получи еднородна маса. После тази смес се нанася върху стената и се заглажда с шпакла или валяк. Сместа може да се полага върху стената на тънък или по-дебел слой. Това зависи от вида й и от структурата на влакната. Опаковка от декоративна мазилка обикновено стига за 6 кв.м повърхност, като при това дебелината на слоя е 2 мм. Довършителните работи по релефа се извършват 6-7 часа след нанасянето с помощта на релефни валяци. Времето за изсъхване на тапетите зависи отново от влажността на помещението и може да достигне до две денонощия.

Къде да ги използваме?

Наистина течните тапети са отлично решение за помещения с излишна влажност на въздуха. Обикновеният тапет при такива условия попива влагата и се уврежда. Освен своите функционални особености течните тапети са добри и защото предоставят възможности за най-оригинални дизайнерски решения. При тяхното нанасяне може да се използват няколко цвята, да се открояват входни отвори, да се нанасят различни орнаменти, да се облицоват предмети от интериора и т.н.

Какви са предимствата?

Материалът позволява да се работи не само с цвят, но и с обем.
Покритата с течни тапети повърхност леко се почиства и реставрира, а ако върху стената се появи петно, то може лесно да се изтрие с обикновена гума за молив. Силно замърсените места се намокрят с вода, а след това се свалят с шпакла, след което може да се нанесе нов слой тапети и реставрираният участък ще остане незабележим. Още един несъмнен плюс – при ремонт течните тапети може да не се отстраняват, а боята се нанася направо върху тях. Също така върху тях може да се залепват и обикновени ролкови тапети. Течните тапети освен това скриват съществуващите в стената цепнатини и дефекти. Този вид облицовка може да се използва във всякакви помещения, а широкият спектър от цветове позволява да се създават нюанси от белоснежно до черно.

Запомнете

Желателно е преди нанасяне на течните тапети върху стената, тя да се обработи с акрилен грунд. Окончателният вид на изсъхналите вече тапети ще е подобен на обикновените хартиени или мъхести тъкани, но за разлика от тези материали мазилката образува плътно безшевно покритие, което също не е без значение.
26.11.2010 г. / инж. Атанас Желязов
Най-четеното в "Рецепти за дома"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023